Showcase Sound Design

dinsdag 04 juli 2023, 15:00 - 21:00 uur
Nederlandse Filmacademie - Geluidsstudio's (2e verdieping)
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam

Deze showcase is vrij toegankelijk en zonder reservering te bezoeken.

Studeren aan de Filmacademie is meer dan een diploma halen of een eindexamenfilm presenteren. Onderwijs in Sound Design gaat om de persoonlijke en artistieke ontwikkeling die de individuele studenten hebben doorgemaakt. De kennis die zij zich eigen hebben gemaakt en hoe zij die inzetten in het ambachtelijk en inhoudelijk vormgeven van het klinkende deel van film.

Traditioneel gezien is Sound Design een vakgebied dat de drie specialisaties van geluidsopname, geluidsmontage en mixage omvat. Deze benadering zorgt ervoor dat Sound Design-studenten het belang van elk specialisme afzonderlijk ontdekken en leren hoe de interactie tussen deze verschillende componenten een diepgaande betekenis creëert.  

Geen enkel aspect staat op zichzelf, het is juist de synergie die de afzonderlijke elementen inhoudelijk verrijkt.  

De studenten Sound Design van lichting 2023 nodigen iedereen uit op de academie en hun de afdeling waar zij zich gedurende vier jaar hebben ontwikkeld tot de Sound Designers die zij nu zijn. Ze zullen daar gevarieerd werk presenteren waarin hun persoonlijke groei en artistieke ontwikkeling hoorbaar en zichtbaar wordt. De laatste stap voordat verdere groei en ontwikkeling in de ‘echte’ filmwereld begint. In deze unieke presentatie hebben de studenten volledige vrijheid om zelf te bepalen wat zij willen presenteren. Het zal een waaier van onder andere artistieke onderzoeken, video-essays en experimentele geluidsopnames en -ervaringen zijn.

In de verschillende studio’s wordt het antwoord op intrigerende vragen gezocht: Kan geluid emoties beïnvloeden in relatie tot kleuren? Welk effect heeft het toevoegen van luidsprekers dat van onder komt op de luisteraar en de immersieve ervaring? Probeert kunst de natuur te imiteren, of is het juist andersom? Hoe stil was de Coronapandemie? Hoe klinkt zelfgecomponeerde en -gespeelde muziek in surround?

Daarnaast herdenken de studenten hun klasgenoot die in 2022 overleden is door de films die ze met haar maakten te vertonen.

Of je antwoorden op alle vragen zult vinden, kan je zelf ervaren tijdens deze bijzondere showcase van de Sound Design studenten lichting 2023.

Delen