Informatie voor scholen


Als docent, mentor of decaan vervul je een belangrijke rol in het studiekeuze proces van de leerlingen.
De Nederlandse Filmacademie wil je graag helpen om leerlingen kennis te laten maken met het filmvak en het unieke onderwijs van de Filmacademie. Hieronder vind je een overzicht van de activiteiten en projecten waarin wij met het voortgezet en middelbaar onderwijs samenwerken om de interesse in het filmvak te vergroten.

Wil je meer informatie?
Neem dan contact met ons op via nfa-evenementen@ahk.nl

Scholennetwerk(dagen) Filmacademie

Het Filmacademie scholennetwerk is een ontmoetingsplek voor uitwisseling van ervaringen en inspiratie. We komen graag samen met betrokken docenten, decanen en organisaties met als belangrijk doel elkaar te inspireren hoe we het filmvak in al zijn facetten het beste kunnen overbrengen aan de nieuwe generatie filmmakers.

Drie tot vier keer per jaar organiseren we een netwerkdag op de Filmacademie of een externe locatie. De eerstvolgende netwerkdag staat gepland op woensdag 5 oktober 2022 tijdens ons jaarlijkse Keep an Eye Filmacademie Festival. Meer info? orville.yssel@ahk.nl

Open Dagen Filmacademie

Elk studiejaar organiseer de Nederlandse Filmacademie twee Open Dagen en aansluitende verdiepingsweken (in november en januari). Tijdens de Open Dagen kan je je oriënteren op de verschillende studierichtingen van de Filmacademie. Komend studiejaar vinden de Open Dagen plaats op 18 november 2023 en 20 januari 2024.

 

Rondleidingen op de Filmacademie

Doe je een filmproject op school met leerlingen en wil je als onderdeel van dit project een keer de Filmacademie bezoeken? Wij kunnen op de Filmacademie een introductie geven over ons filmonderwijs en je leerlingen kunnen in gesprek gaan met studenten uit verschillende vakklassen.

 

Voorlichting & workshops op scholen

Elk jaar studeren meer dan 80 filmmakers af (in hun eigen vakspecialisatie) op de Filmacademie. Wij werken samen met een pool van studenten en alumni die voorlichting en workshops kunnen geven over de Filmacademie en hun vakgebied.

 

FOCUS - talkshow

FOCUS is de online talkshow van de Nederlandse Filmacademie waarin we in gesprek gaan met inspirerende makers over het filmvak en hun eigen persoonlijk weg in hun ontwikkeling als maker. Om de twee maanden presenteren we een nieuwe editie waarin deelnemers online hun vragen kunnen stellen aan de makers.

Bekijk hier de FOCUS afleveringen terug op YouTube

Langere trajecten

Wat is jouw verhaal?

Met het project 'Wat is jouw verhaal?’ nodigt de Filmacademie scholieren en MBO-studenten tussen de 16 en 20 jaar uit om hun (echt meegemaakte of fictieve) verhaal met ons te delen. Hiermee maken zij kans om gratis, begeleid te worden in het schrijven van het filmscenario van dit verhaal. Zij worden het hele jaar begeleid door studenten van de Filmacademie en professionals uit het werkveld. Per september 22 valt het traject van 'Wat is jouw verhaal?' onder het Filmacademie Talentlab en start een nieuwe lessenreeks.
Meer info >>

Oriëntatiecursussen

De Filmacademie biedt drie Oriëntatiecursussen waarin je kennis maakt met het werk op een filmset: Productieassistent, Lichtassistent én Production designassitent. Alle informatie vind je op onze website.

Daarnaast bieden we 12 deelnemers per jaar de mogelijkheidheid om de Oriëntatiecursus Visual Effects te volgen, waarin je kennis maakt met de softwareprogramma’s van Visual Effects. Deze cursus (september t/m half december 2022) kunnen scholieren met school combineren. Meer info >>

Filmlab in samenwerking met Meervaart Studio

In de Meervaart Studio in Amsterdam West volgt iedere week een groep filmfanatiekelingen de workshop 'FilmLAB', hier wordt alles geleerd over film: scripts schrijven, montage, belichting, geluid en meer. Sinds 2018 is de Filmacademie betrokken bij de ontwikkeling en invulling van de workshops en het maakproces. De ambitie van de Filmacademie is dit traject met meer samenwerkingspartners in andere steden uit te zetten.
Meer info >>

Meer informatie?

Wil je meer informatie? 
Neem dan contact met ons op via nfa-evenementen@ahk.nl

Delen