Felicia Koolhoven

Felicia Koolhoven studeert dit jaar af aan de Filmacademie in de richting Sound Design

Na haar middelbare school leek het voor Felicia een logische stap om na het gymnasium naar de universiteit te gaan. Ze merkte echter al gauw dat dit niet is wat ze wilde en besloot een tussenjaar te nemen om verschillende kunsthogescholen en conservatoriums te bezoeken om zich te oriënteren op mogelijke muziekopleidingen.

Perfecte combinatie
Als een vriendin haar uitnodigt om een keer mee te lopen op de Filmacademie, komt ze erachter dat de opleiding Sound Design bestaat en vindt ze dit meteen enorm interessant. Felicia is haar hele leven al veel met muziek en geluid bezig geweest en is een enorme filmfanaat, dus deze opleiding is voor haar de perfecte combinatie tussen creativiteit en theorie.

Sound Design is alles wat je hoort in een film. De audio produceren van een film kan zowel heel technisch als heel inhoudelijk zijn. Bij de opleiding aan de Filmacademie ligt de focus voornamelijk op de inhoudelijke kant. Iedere keuze die wordt gemaakt voor een bepaald geluid, heeft een functie voor de gehele film.

 

Verandering
Op de Filmacademie maakte Felicia ook deel uit van de Academieraad. Met als voornaamste motivatie dat ze het belangrijk vond om bij te dragen aan het creëren van een veilige leeromgeving op de academie. Tijdens het studeren merkte ze dat de medewerkers en studenten op de Filmacademie persoonlijk erg betrokken zijn bij de opleiding en de emoties binnen de school soms hoog kunnen oplopen. Felicia vindt het belangrijk dat de cultuur op de Filmacademie verandert om de studenten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, maar realiseert zich dat er hiervoor vanuit het management verandering moet komen. Felicia daarover: ‘Wat betreft studenten komt er elk jaar een nieuwe stroom aan verse gezichten, maar de docenten blijven op hun plek zitten tot ze met pensioen gaan. Dit zorgt ervoor dat een grote verandering erg lastig is.’

Lifecoaches
De persoonlijke betrokkenheid zorgt er ook voor dat iedereen een enorme druk op zichzelf en op elkaar legt. In combinatie met een hele hoge werkdruk betekent dit dat mensen overwerkt kunnen raken. Dit was iets waarvoor Felicia zich hard wilde maken. Mede door de inzet van de Academieraad kwamen er lifecoaches waar studenten naartoe kunnen en de eerste vier sessies vergoed kunnen krijgen. Verder kunnen studenten zich nu inschrijven bij de huisartsen Oude Turfmarkt en hier ook beroep doen op een psycholoog die gespecialiseerd is in studentenzaken. Daarnaast wordt er een nieuwe leerlijn ontwikkeld om persoonlijke ontwikkeling binnen de opleiding meer centraal te stellen. Felicia heeft haar tijd bij de Academieraad afgesloten met een lange memo over de werkdruk. Dit werd vervolgens een agendapunt van het bacheloroverleg waarbij alle studieleiders aanwezig waren. Hierdoor hoopt Felicia nu op een georganiseerde aanpak vanuit de academie om het werkdrukprobleem aan te pakken. Haar co-voorzitterschap met Daan van Hapert (student Production Design) heeft ze doorgegeven aan twee nieuwe studenten. Felicia verwacht dat zij hun doelen kunnen doorzetten voor de huidige studenten: ‘Daar heb ik wel vertrouwen in, en anders is het ook niet meer mijn probleem.’

Snelkookpan
Felicia ziet een opleiding aan de Filmacademie als een soort snelkookpan waar je in een korte tijd veel dingen kunt leren, waar je in de praktijk veel langer over zou doen. De inhoudelijke benadering van geluid is ook iets waar je op de filmopleiding veel vrijheid krijgt om mee te experimenteren, zonder dat je al te veel rekening hoeft te houden met de praktische kant hiervan. Hoewel Felicia Sound Design een hele interessante opleiding vond, is ze er uiteindelijk toch achtergekomen dat dit niet is wat ze de rest van haar leven zou willen doen. Ze raadt de opleiding dan ook vooral aan, aan studenten die heel zeker weten dat ze graag in de filmwereld willen werken en echt specifiek in de specialisatie die ze kiezen. Verder is het belangrijk dat je bereid bent om veel te geven voor je passie en is het ook zeker niet onhandig om al een beetje ervaring in het werkveld te hebben.

Na haar afstuderen gaat Felicia een programmeeropleiding volgen aan het Codam Coding College. Een onconventionele opleiding waar je niet van leraren les krijgt, maar veel van elkaar leert.
Felicia werkte mee aan De Hemelse Bloem, Filho, It Will Rain, Swans Reflecting Elephants.

Naar de bio van Felicia Koolhoven

Delen