Praktische Informatie Open Dag 18 januari 2025
Beste bezoeker van de Open Dag van de Filmacademie,
Je bent van harte welkom op onze komende Open Dag op zaterdag 18 januari 2025
Het adres van de Nederlandse Filmacademie is Markenplein 1 in Amsterdam. Meer info.
De Filmacademie gaat om 10:00 uur open.
Je hebt je ingeschreven voor één of meerdere informatierondes van de studierichtingen die plaatsvinden om 10:30, 12:30 en 14:30 uur. Je hebt hiervan een bevestiging in je mail ontvangen. Mocht je hierover vragen hebben kan je ons bereiken via nfa-evenementen@ahk.nl. Hieronder wat tips om je op de Open Dag voor te bereiden en veel gestelde vragen.
De locaties van de informatierondes op de Filmacademie vind je hier.
Deze informatie krijg je ook uitgereikt bij de ingang van de Filmacademie.
Deadline aanmelding toelating
Als je komend studiejaar toelating wil doen voor de Filmacademie, noteer dan alvast de deadlines voor de toelating in je agenda:
- Deadline voor de aanmelding in Studielink is maandag 17 februari 2025 om 23.59 uur (CET).
- Deadline voor het inleveren van het toelatingsformulier is maandag 3 maart 2025 om 13.00 uur (CET).
Meer informatie over de toelatingsprocedure vind je hier.
Prikbord Toelating
Wil je dit jaar toelating doen voor de Filmacademie? En zoek je andere mensen die samen met jou kunnen werken aan je toelatingswerk voor de studierichting van jouw keuze?
Zoek je bijvoorbeeld een editor of camerapersoon? Of iemand die je kan helpen met produceren? Je kunt hier advertenties plaatsen of bekijken om in contact te komen met andere mensen die toelating willen doen.
Veelgestelde vragen
Jaarlijks komen er rond de 550 aanmeldingen binnen voor de Filmacademie. Hieruit worden 85 studenten aangenomen verdeeld over de tien studierichtingen van de Filmacademie.
- Je wordt aangenomen voor één studierichting. Toch is het onderwijs in het eerste jaar voor alle studenten grotendeels gelijk. Het jaar is bedoeld om kennis te maken met alle disciplines en alle aspecten van het filmvak.
- Vanaf het tweede jaar specialiseer je je verder in de afstudeerrichting waarvoor je aangenomen bent. Je werkt mee aan meerdere grote gezamenlijke oefeningen, in de studio en/of op locatie, waarin samenwerking en verdieping centraal staan.
- Studenten werken voor alle oefeningen en producties samen in crews die bestaan uit studenten uit alle vakgebieden. Je oefent en leert dus al vanaf het begin vanuit een situatie die vrijwel gelijk is aan de filmpraktijk buiten de opleiding.
- Voor de toelatingsprocedure van de Filmacademie dien je eigen werk in te leveren én een motivatieformulier in te sturen. De eisen aan het eigen werk verschillen per studierichting.
- Noteer de deadline om je aan te melden voor de Bachelor Film studiejaar '25-'26: maandag 17 februari 2025, 23.59 (CET). Deadline voor het inleveren van het toelatingsformulier is maandag 3 maart 2025 om 13.00 uur (CET)
- De Filmacademie heeft een prikbord waar je in contact kan komen met andere mensen die toelating willen doen voor de Filmacademie.
- Meer specifieke vragen over de toelating vind je ook hier.
Je studie aan de Filmacademie is fulltime. Dat betekent dat je er zeker 40 uur per week mee bezig bent. De studie vraagt veel tijd en inzet van je.
Jouw collegegeld
Op de website van de Centrale Studentenadministratie van de AHK vind je alle laatste informatie over jouw collegegeld en hoe je dat betaalt.
Jouw bijkomende kosten
Als je studeert aan de Filmacademie betaal je ook bijkomende kosten:
- In de propedeuse heb je voor vrijwel alle afstudeerrichtingen een laptop en bepaalde software nodig. De eisen aan jouw laptop en software verschillen per studierichting. Zodra je bent aangenomen, krijg je hierover de precieze informatie.
- De leermiddelenbijdrage voor de propedeuse is tussen de 800 euro en 1.000 euro, inclusief borg. Je betaalt deze bijdrage voor bijvoorbeeld boeken, readers, excursie en festivalbezoek. Je ontvangt hiervan een duidelijk overzicht bij het betalingsverzoek.
- De leermiddelenbijdrage voor elk volgend studiejaar verschilt per studierichting. Deze bijdrage ligt tussen de 250 euro en 500 euro per studiejaar. Als je Cinematography of Production design studeert, maak je bijvoorbeeld meer kosten dan als je Scenario studeert.
Heb jij een functiebeperking, bijvoorbeeld dyslexie, en heb je bepaalde voorzieningen of aanpassingen nodig voor jouw onderwijs of examens? Neem dan contact op met de studentendecaan, Kris Dekkers. De studentendecaan helpt jou met praktische of persoonlijke zaken die invloed hebben op je studie.
Overweeg jij een studie aan de Filmacademie en wil je graag een gesprek over extra voorzieningen of aanpassingen? Mail dan naar kris.dekkers@ahk.nl
Jouw diploma van de Filmacademie geeft je een goede kans op werk. Uit onderzoek onder oud-studenten blijkt dat maar liefst 78% direct betaald werk vindt na hun afstuderen. Werk in hun eigen vakgebied.
Meer info vind je hier
Andere vragen?
Misschien vind je de antwoorden terug in dit overzicht. Of neem contact met ons op via: nfa-webredactie@ahk.nl
Samen met....
Benieuwd hoe je samenwerkt aan een film op de Filmacademie? We maakten een interviewserie met studenten op de Filmacademie over samenwerking tussen de verschillende studierichtingen.
Bekijk hier alle afleveringen op ons YouTube kanaal.