De VPRO Documentaire Prijs 2020 gaat naar...

Gepubliceerd op

De VPRO Documentaire Prijs gaat dit jaar naar film Waarom bleef je niet voor mij?  De jury bestond dit jaar uit: Karen van Dijk (programmamaker), Anouk Kamminga (hoofdredacteur media VPRO) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO). Zij schreven over de film: "Een taboedoorbrekend onderwerp, wat op een dappere wijze, transparant, zonder om de hete brei heen te draaien, open maar vol kwetsbaarheid ons tot tranen heeft geroerd." De prijs bestaat uit een ontwikkelbudget voor de regisseur Milou Gevers voor een nieuwe documentaire.

De VPRO Documentaire Prijs is op 8 oktober uitgereikt in het kader van jaarlijkse Keep an Eye Filmacademie Festival van de Filmacademie.

Uit het juryrapport:

De wereld staat in brand! Wie had kunnen weten dat we met mondkapjes op ons door de gangen van de filmacademie moesten verplaatsen naar die ontzettend goede bioscoopzaal!

Wat ongelofelijk dat het jullie ondanks de heftige omstandigheden toch gelukt is om af te studeren! Een groot compliment aan jullie allen! 

Wat ons dit jaar opvalt is dat jullie allemaal hele menselijke, liefdevolle, kwetsbare films hebben gemaakt over ‘la Condition Humaine’. En daar hebben we met veel plezier naar gekeken.

Nieuwe talenten hebben we ontdekt. Bijvoorbeeld de cameravrouw van God was here, of de Sound Design en Montage van A view from Above. We zagen humor en het oog voor detail in The Ballet of Service. We beleefden een intrigerende kijkervaring met Deep Fake Therapy en zijn onder de indruk van de stop-motion in Waarom bleef je niet voor mij?

Het is een jaar met veel statische, vaste shots (best jammer voor de cameramensen!) en veel muziek, die wat ons betreft in bijna alle films wat overheersend was. We vroegen ons daardoor af of jullie wel genoeg vertrouwen hadden in je materiaal, want de hoofdpersonen in elke film konden de film wat ons betreft prima dragen ook zonder zoveel meeslepende muziek!

We hadden het gevoel dat er scherpere keuzes gemaakt hadden kunnen worden in de vertellingen. Maar tegelijkertijd realiseren we ons ook dat dat juist het moeilijkste is van ons vak, teruggaan naar de essentie van je verhaal en keuzes durven maken. Bepaalde aspecten buiten beeld laten omdat het een herhaling is of niet bijdraagt aan de optelsom.

We kijken altijd naar het gehele team. Komen alle afstuderende disciplines tot zijn recht?  Bij de crew van de winnende film is het duidelijk dat de samenwerking overtuigend optelt en dat de hoofdpersonen zich vol vertrouwen hebben overgegeven aan de crew.

Vanaf het begin van de film is het duidelijk waar de maker ons mee naartoe wil nemen. De wijze waarop dit taboedoorbrekend onderwerp is verbeeld is dapper, transparant, zonder om de hete brij heen te draaien, open, maar vol kwetsbaarheid. Zowel de binnenwereld als de buitenwereld zijn prachtig verbeeld en dat heeft ons tot tranen toe geroerd.

 De prijs was altijd een reis voor de hele crew naar een buitenlands festival om inspiratie op te doen. Maar dat is nu helaas niet mogelijk. De prijs is als prijs bedoeld voor het hele team, maar wordt dit jaar uitgereikt aan de regisseur Milou Gevers. Deze talentvolle maker krijgt een budget om bij de VPRO een nieuwe documentaire te ontwikkelen. Als deze film gerealiseerd gaat worden, dan hopen we van harte dat het lukt om ook die film met hetzelfde fantastische team te maken!

We kijken ernaar uit om jullie te begeleiden in de volgende stappen in jullie nu professionele carrière!

 

 

Delen