Filmacademie gaat samenwerking aan met ShortsTV

Gepubliceerd op

Vanaf 6 januari 2022 zal ShortsTV een selectie van eindexamenfilms van de Nederlandse Filmacademie gaan uitzenden via haar kanaal.

ShortsTV is het enige wereldwijde televisiekanaal dat volledig is gewijd aan korte films. Het kanaal werd in 2000 opgericht en bereikt inmiddels zo’n 100 miljoen huishoudens – van Amerika tot India, Latijns-Amerika en Europa. De programmering beslaat alle genres, van animatie tot musicals en documentaire en gaat 24 uur per dag door. ShortsTV is daarnaast ook producent en distributeur van de Oscar-genomineerde korte films.

Voor de afgestudeerde makers van de Filmacademie is dit een kans om hun werk bij een groter (inter)nationaal publiek in het vizier te krijgen. De films worden uitgezonden met toelichting van de makers op hun films.

We spraken met Jesse Bergsma, President of ShortsTV EMEA, over deze nieuwe samenwerking 

Met welk idee werd ShortsTV in het leven geroepen?
ShortsTV is opgericht door Carter Pilcher, die ook in het bestuur van de Academy Awards zit. Hij zag dat er ontzettend veel short form content van hoge kwaliteit was in de filmwereld waar geen duurzaam platform voor bestond. De meeste filmmakers beginnen met shorts omdat ze een te laag budget tot hun beschikking hebben om meteen grote feature films te maken. Vaak zijn deze onafhankelijke films na vertoningen op internationale festivals niet goed meer zichtbaar. Door die korte films te programmeren kan ShortsTV in de beginfase van de carrière van filmmakers veel betekenen door hun bereik te vergroten. En in onze programmering zitten naast films van beginnende makers ook veel genomineerde en bekroonde titels. 

Hoe kwam de samenwerking tussen ShortsTV en de Filmacademie tot stand?
Als zender willen we graag zo veel mogelijk Nederlandse films vertonen aangezien wij in Nederland zeer goed verkrijgbaar zijn bij veel distributiepartners zoals Ziggo, Delta, Caiway en T-Mobile. De Filmacademie zorgt in Nederland voor een kwaliteitsgarantie; de eindexamenfilms zijn van hoogwaardige kwaliteit en konden zo in ons programma worden opgenomen. Voor de afgestudeerde makers is het bovendien een kans om hun werk bij een groter (inter)nationaal publiek in het vizier te krijgen. 

Wat kunnen we verwachten? 
In totaal hebben we 32 eindexamenfilms van de Filmacademie ontvangen. Deze selectie zullen we ieder jaar aanvullen met nieuwe shorts van afgestudeerde studenten aan de Filmacademie. En we starten op 6 januari 2022 met het uitzenden van de films! Ter voorbereiding zal het ShortsTV productieteam naar Nederland komen voor interviews met docenten en de makers van de films.

In Nederland is ShortsTV te zien op kanaal 125 van Ziggo, kanaal 321 van T-Mobile, kanaal 301 van Youfone, kanaal 312 van Delta, kanaal 106 van Caiway en kanaal 187 van Kabeltex. In België is de zender te zien op kanaal 314 van Telenet.

Delen