Toelating voor de EPAS (European Postgraduate in Arts in Sound) sluit op 1 juni 2022

Gepubliceerd op

De Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten van Gent (KASK) en de Nederlandse Filmacademie (NFA) werken met partners Ensa in Bourges, Frankrijk en Edinburgh College of Art samen binnen de eenjarige Engelstalige postgraduate opleiding EPAS (European Postgraduate in Arts in Sound). De deadline voor de toelating voor de editie van 2022-2023 is op 1 juni 2022. Het studieprogramma loopt van september 2022 t/m juli 2023.

Over EPAS
EPAS wordt elk tweede jaar georganiseerd en heeft als belangrijkste doel om geluid als een artistieke expressie te stimuleren. Het programma wil bijdragen aan kennis over het belang van geluid en biedt ruimte om te experimenteren met nieuwe vormen van geluidsexpressie, waarbij de nadruk ligt op het samengaan van een theoretische en artistieke benadering van de geluidspraktijk. 

Ben Zijlstra, studieleider Sound Design (tot 2021) van de Filmacademie, was betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding en vertelt: 'De meeste filmliteratuur spreekt alleen over de beeldinhoud. Onvoorstelbaar, want de duiding van het beeld heeft alles te maken met het geluid dat erbij te horen is. Kijk je zonder geluid naar hetzelfde beeld dan valt de filmische illusie uiteen. Verander je het geluid, dan verandert ook direct het verhaal.'

Voor wie is de opleiding bedoeld?
Ben Zijlstra: 'Iemand die de opleiding wil volgen zal zich moeten presenteren met een onderzoeksvraag. Ik ga ervan uit dat het mensen zijn die zich verder willen ontwikkelen na al enige tijd gewerkt te hebben. Vaak ontstaan er dan vragen of heb je het gevoel dat je je eigen potentie onbenut laat.' 

 De opleiding richt zich zeker niet alleen op sound designers, maar juist op makers uit andere disciplines. Ook richt de opleiding zich niet exclusief op oud-studenten van de meewerkende instellingen. De ambitie is om vanuit alle hoeken van Europa of zelfs de wereld geïnteresseerden aan te trekken. 'De bedoeling is dat de samenstelling van de groep zó divers is dat studenten elkaar versterken,’ aldus Ben. 

Praktisch
Jaarlijks worden maximaal 12 studenten (met minimaal een bachelor diploma) toegelaten die zichzelf o.a. presenteren met een relevante onderzoeksvraag. Tijdens de opleiding reizen de studenten en docenten tussen de verschillende Europese instituten op en neer. Op www.epasound.org vind je alle informatie over de toelating en het programma.

Delen