Easter School: Re-Membering Nieuw-West

Gepubliceerd op

Het lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten zal zich op 29/30/31 maart in een driedaags collectief onderzoek verdiepen in de pijnpunten van de woongeschiedenis van Amsterdam Nieuw-West.

Meld je aan via deze link:  https://forms.gle/EFgAw5SnrAo98tr46 

Hoe was het hier, in de zogenoemde ‘buitenwijk’ of ‘achterstandswijk’, in de jaren negentig en begin van het millennium? Waarom kwamen de nieuwe bewoners in 1998 in opstand? Wat is er daarna gebeurd en welke richting moet het stadsdeel op?

Het lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten zal zich op 29/30/31 maart in een driedaags collectief onderzoek verdiepen in de pijnpunten van de woongeschiedenis van Amsterdam Nieuw-West.

Onder leiding van de onderzoekers van Aminata Cairo, Tayfun Balçik, Rosa te Velde, Camiël Kesser en Paulina Trejo Méndez doet het lectoraat een oefening in collectief herinneren, bewegen en dialoog.

Hoe ervaren en doorleven de oude en nieuwe bewoners gentrificatie? Wat zijn de copingmechanismen voor bijvoorbeeld de sloop en verkoop van sociale huurwoningen? Is er ooit publiekelijke erkenning gekomen voor de concentratie van Amsterdammers met een migratieachtergrond in buurten buiten de ring, oftewel hoe voelt het om een ‘niet-westerse allochtoon’ te zijn?

Tijdens deze Paasschool gaan we gezamenlijk onderzoek doen naar deze vragen. We zullen gebruik maken van de kaders voor het doen van ‘sociaal rechtvaardig’ onderzoek zoals de IPT (https://www.inclusivitypathwaytraining.com/) en de 5 pilaren (https://www.ahk.nl/lectoraten/lectoraat-sociale-rechtvaardigheid-en-diversiteit-in-de-kunsten/5-pilaren/), evenals de story circle-methode (https://www.nphm.org/story-circle-toolkit). Daarnaast zullen we ‘social mapping’ gebruiken om gezamenlijk de kwesties van gentrificatie in deze buurt te onderzoeken en deze verhalen met elkaar te verweven.

We nodigen iedereen die geïnteresseerd is in de strijd tegen gentrificatie uit om zich bij ons onderzoek aan te sluiten, vooral: mensen die in Nieuw-West wonen en ook kunstenaars, studenten, activisten van buiten Nieuw-West.

  • Een fiets is verplicht!
  • Breng je eigen eten mee
  • Breng je schetsboeken en camera mee
  • We zullen in het Nederlands en Engels communiceren, wat betekent dat we manieren zullen moeten vinden om elkaar tegemoet te komen, en extra aandacht moeten besteden aan vertaling en lichaamstaal!
  • Deelname is gratis

 

Vrijdag 29 maart 12:00-18:00
Start: AHK Culture Club, Marineterrein, Gebouw 27E, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam

Zaterdag 30 maart 12:00-18:00
Start: New Metropolis, Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 EL Amsterdam.

Zondag 31 maart 12:00-18:00
Start: AHK Learning Lab, Marineterrein, Gebouw 24, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam

Download poster

Delen