Toelating en aanmelding

Filmmaker word je niet zomaar. Het is een vak waar talent en gedrevenheid voor nodig zijn. Een filmmaker heeft een drang om verhalen te vertellen in beeld én geluid. En bovendien moet je erg goed kunnen samenwerken. Hieronder vind je wat feiten en cijfers voor de opleiding Cinematography.

Je kunt je per 1 december 2023 voor deze studierichting aanmelden. Alle informatie vind je op deze pagina.
De deadline voor aanmelding van studiejaar '24/'25 is op maandag 26 februari 2024 om 12:00 uur.

​​​​​​​Via het Prikbord van de Filmacademie kan je in contact komen met andere mensen die toelating willen doen voor de Filmacademie.

Voor studenten Cinematography is een sterk gevoel voor beeld en de esthetiek daarvan belangrijk. Ze zijn vaak al betrokken bij kleine filmprojecten en hebben daarnaast ook maatschappelijke en culturele belangstelling. Ze staan open voor dialoog en samenwerking met anderen. 

Elk jaar melden zich ongeveer 100 kandidaten aan voor Cinematography. Per jaar worden 8 studenten toegelaten. 

  • Maximaal 10 minuten filmmateriaal, bestaand uit maximaal 3 verschillende werken, waarvan minimaal twee werken een verschillend genre hebben (fictief, documentair, commercieel werk)
  • Eventueel aangevuld met foto’s of ander materiaal dat relevant is voor Cinematography.
    Geen aftermovies.

    Let op de aanleverspecificaties voor het insturen van eigen werk

Op basis van de binnengekomen aanmeldingsformulieren en het bijgevoegd werk wordt een eerste selectie gemaakt van kandidaten. De toelating voor camera/licht bestaat uit gesprekken met twee commissies: een docentencommissie en een (oud-)studenten commissie. Ook krijgen de kandidaten die op gesprek komen een documentaire-opdracht die gemaakt moet worden en besproken wordt tijdens het gesprek. Die opdracht krijg je thuisgestuurd tegelijk met de uitnodiging voor de gesprekken.

De Filmacademie selecteert de meest geschikte en getalenteerde studenten. De opleiding doet dat voor Cinematography op basis van de volgende kenmerken:

Creërend vermogen

  • Kan ter ondersteuning van een  (beeld)verhaal bewust en samenhangend gebruikmaken van de elementen totaal, medium en close-up.
  • Kan wat in het hoofd zit in voldoende mate omzetten in concreet passend beeld met een doordachte compositie.

Brede fascinatie voor bewegend beeld

  • Beschikt over voldoende basiskennis van film en televisie.
  • Heeft een brede maatschappelijk en culturele belangstelling.

Oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid en overtuigingskracht

  • Heeft eigen opvattingen over beeld en beeldtaal.

Vermogen tot samenwerken

  • Staat open voor dialoog en samenwerking met anderen. 

Reflectief vermogen

  • Is bereid en in staat tot reflecteren.

Er wordt uiteraard gelet op je visuele capaciteiten. Daarnaast zijn sociale en communicatieve vaardigheden heel belangrijk. Ook is enige ervaring in het werkveld een pré. Die kun je bijvoorbeeld opdoen door mee te werken aan een studentenproductie of aan een professionele productie. Ook een brede interesse in sociale en maatschappelijke kwesties en interesse in andere kunstvormen wordt van belang geacht.

Delen