Vragen over de opleiding
Je studie aan de Filmacademie is fulltime. Dat betekent dat je er zeker 40 uur per week mee bezig bent. De studie vraagt veel tijd en inzet van je.
Jouw collegegeld
Op de website van de Centrale Studentenadministratie van de AHK vind je alle laatste informatie over jouw collegegeld en hoe je dat betaalt.
Jouw bijkomende kosten
Als je studeert aan de Filmacademie betaal je ook bijkomende kosten:
- In de propedeuse heb je voor vrijwel alle afstudeerrichtingen een laptop en bepaalde software nodig. De eisen aan jouw laptop en software verschillen per studierichting. Zodra je bent aangenomen, krijg je hierover de precieze informatie.
- De leermiddelenbijdrage voor de propedeuse is tussen de 800 euro en 1.000 euro, inclusief borg. Je betaalt deze bijdrage voor bijvoorbeeld boeken, readers, excursie en festivalbezoek. Je ontvangt hiervan een duidelijk overzicht bij het betalingsverzoek.
- De leermiddelenbijdrage voor elk volgend studiejaar verschilt per studierichting. Deze bijdrage ligt tussen de 250 euro en 500 euro per studiejaar. Als je Cinematography of Production design studeert, maak je bijvoorbeeld meer kosten dan als je Scenario studeert.
- In het eerste jaar krijg je 5 dagen per week les van 9.30 tot 17.00 uur. Daarnaast heb je nog huiswerk.
- Vanaf het tweede jaar heb je lessen én allerlei producties waar je aan meewerkt.
- Vanaf het derde jaar heb je minder les en werk je veel aan producties mee. Ook loop je stage. Daarnaast werk je zelfstandig aan een aantal opdrachten.
- In het vierde jaar werk je mee aan de afstudeerproducties, schrijf je een afstudeerscriptie en maak je een zelfstandige afstudeeropdracht.
Ja, dat kan. Maar hooguit een kleine baan in de avond of het weekend. De Filmacademie is een dagopleiding waar je 40 uur per week mee bezig bent. Ook werk je af en toe 's avonds of in het weekend aan projecten of oefeningen.
- In het eerste jaar krijg je bijna al je lessen samen met studenten van de andere studierichtingen aan de Filmacademie.
- In het tweede jaar volg je nog theorielessen met alle studenten, bijvoorbeeld het vak Film in Context. De rest van de lessen is met jouw vakgenoten.
- Verder werk je natuurlijk tijdens je hele studie in projecten en praktijkoefeningen nauw samen met studenten van de andere studierichtingen.
Nee, dat is bijna nooit mogelijk. De reden is als volgt. De Filmacademie heeft een manier van werken die uniek is in Nederland. Centraal in die manier van werken is het samenwerken van alle vakgebieden van een filmcrew. Daarom ligt het aantal studenten vast dat wij elk jaar per studierichting aannemen. Dit aantal baseren we op de normale samenstelling van een filmcrew. Op die manier kan elke student tijdens de projecten en praktijkoefeningen precies werken zoals dat in de echte filmwereld ook gebeurt. Daar leer je het meeste van!
Je kan je op allerlei manieren ontwikkelen of ervaring opdoen:
- Zoek bijvoorbeeld een baan(tje) in de filmwereld. Kijk daarvoor eens op de site van Vers, een vereniging van film- en televisiemakers.
- Je kan ook een opleiding gaan volgen of cursussen doen. Kijk daarvoor eens bij Cursussen op onze site. Op de Filmacademie zelf hebben we 4 oriëntatiecursussen Productie-assistent, assistent Production design, Lichtassistent of Visual effects. Open Studio heeft een oriëntatiejaar in het filmvak. En wij werken samen met de Meervaart Studio in het FilmLab.
- Maar je kan natuurlijk ook gaan reizen, werken, zelf al veel dingen maken, enzovoort!
Vragen over diploma's
Je hebt voor het hbo minimaal een mbo-diploma op niveau 4 nodig. Of hoger, bijvoorbeeld havo, vwo of de propedeuse van een andere studie. Bij jouw aanmelding stuur je een kopie in van het hoogste diploma dat je hebt gehaald.
Je stuurt alleen een kopie in van het hoogste diploma dat je hebt gehaald. Als je een propedeuse van een andere studie hebt gehaald, stuur je het getuigschrift daarvan. Je hoeft dus niet meerdere diploma’s op te sturen. Ook cijferlijsten en certificaten van particuliere opleidingen of cursussen zijn overbodig.
Ja, dat kan, als jouw diploma gelijk is aan mbo-niveau 4 of hoger.
Heb je al een diplomawaardering van de Nuffic? Stuur die dan mee bij jouw aanmelding. Zo niet, dan is dat niet erg. Als jij door onze voorselectie (de materiaalronde) heen komt, neemt de Filmacademie zelf contact op met de Nuffic. Als jouw buitenlandse diploma klopt, nodigen we jou uit voor de selectie op de academie (de gespreksronde).
Ben jij van oorsprong niet-Nederlandstalig? We verwachten dat je Nederlands minimaal B2-niveau spreekt en schrijft.
Ja, dat kan zeker. Als je nog in jouw examenjaar zit, zet je dat in je aanmelding. Dan is het voor ons duidelijk waarom jij geen kopie van je diploma hebt toegevoegd.
Heb jij (nog) niet de goede vooropleiding voor het hbo? Stuur dan het hoogste diploma dat je wel hebt gehaald. Als de Filmacademie je na jouw twee toelatingsrondes graag wil toelaten, dan nodigen we je uit voor een ‘capaciteitenonderzoek’. Wat jij voor dit onderzoek moet doen, laten we je dan op tijd weten.
Je stuurt bij jouw aanmelding alleen een kopie van het hoogste diploma dat je hebt gehaald. Ben je nog niet klaar met je propedeuse, dan stuur je bijvoorbeeld jouw diploma mbo-niveau 4, havo of vwo. Je hoeft dus niet meerdere diploma’s in te sturen.
Vragen over de toelating
Nee, je hoeft niet te betalen om mee te doen aan de toelating. Ook als we jou uitnodigen op de academie voor de gespreksronde en het volgen van les, kost dat niets.
Elk jaar krijgt de Filmacademie tussen de 500 en 550 aanmeldingen. Wij gaan heel zorgvuldig om met alle aanmeldingen. Of we jou uiteindelijk aannemen, hangt van veel af. Onder andere van het aantal aanmeldingen in dat jaar voor jouw studierichting, jouw eigen werk, je motivatie en je persoonlijkheid. Tip: Kijk bij de studierichting die jij graag wilt doen waar wij op letten.
Ja, zeker wel. Over het algemeen is het wél zo, dat we makkelijker mensen toelaten die na de middelbare school eerst iets anders hebben gedaan. Maar het verschilt per studierichting. Voor Regie of Scenario is een persoonlijke visie heel belangrijk. Zo’n eigen visie ontwikkel je vaak beter, als jij zelf meer levenservaring hebt.
Nee, alle lessen op de Filmacademie zijn in het Nederlands. Daarom verwachten we dat je Nederlands minimaal B2-niveau spreekt en schrijft. Dat geldt ook voor onze oriëntatiecursussen.
Ben jij van oorsprong niet-Nederlandstalig? Stuur dan bij jouw aanmelding je diploma Staatsexamen NT2 (programma 2) of een daarmee vergelijkbaar diploma. Zo toon je aan dat je Nederlandse beheerst op niveau B2 (mondeling en schriftelijk) van het Referentiekader (ERK)/ Common European Framework of Reference (CEFR).
Kun je niet aantonen dat jij Nederlands mondeling en schriftelijk op B2-niveau beheerst? Dan heeft toelating doen op dit moment geen zin. Natuurlijk kan je je volgend jaar wel opnieuw aanmelden als jouw Nederlands dan wel op B2-niveau is.
Ja dat kan, behalve bij Cinematography, Montage en Regie fictie.
Let op: doe alleen toelating bij een tweede studierichting als je ook echt voor die richting wil gaan!
Bij Studielink meld je je alleen aan voor de studiekeuze van je eerste keuze. Voor de aanmelding voor je tweede keuze gebruik je hetzelfde formulier als van je eerste keuze.
Op dit formulier kan je ook de motivatie voor je tweede keuze aangeven en het vereiste materiaal voor je tweede keuze studierichting toevoegen.
Ja, dat mag. Stuur dan wel nieuw materiaal. En controleer of de toelatingseisen voor het insturen van eigen werk voor de studierichting hetzelfde of misschien veranderd zijn.
Vragen over deadlines en planning
- De deadline voor jouw aanmelding in Studielink is maandag 17 februari 2025 om 23.59 uur (CET). Je kunt je daar al aanmelden vanaf 1 december 2024.
- Deadline voor het inleveren van jouw toelatingsformulier is maandag 3 maart 2025 om 13.00 uur (CET).
Tip: houd er rekening mee dat je voor je aanmelding een DigiD nodig hebt! Het aanvragen daarvan duurt een paar dagen.
Nee, dat kan helaas echt niet. Direct na de deadline beginnen wij met de voorselectie. We lezen alle aanmeldingen en bekijken het materiaal. Vlak daarna plannen we de gespreksronde in. Zorg dus dat alles op tijd bij ons binnen is!
Tip: hou er rekening mee dat je voor je aanmelding een DigiD nodig hebt! Het aanvragen daarvan duurt een paar dagen.
Als jij je via Studielink hebt ingeschreven voor een studierichting aan de Filmacademie, krijg je binnen een kwartier een mail. Heb je na een kwartier nog geen mail ontvangen? Volg dan deze stappen:
- Controleer het e-mailadres dat jij in Studielink hebt gebruikt. Klopt dat nog steeds?
- Kijk in jouw spam-map. De e-mail komt van no-reply@ahk.nl en heeft als onderwerp 'Nieuwe aanmelding 2025-2026'.
- Niks gevonden? Stuur een bericht naar nfa-studentenzaken@ahk.nl. Dan krijg je de e-mail zo snel mogelijk handmatig opgestuurd.
- Let op: heb jij al een e-mailadres bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) omdat je er eerder een opleiding of cursus volgde? Dan gebeurt het soms dat de e-mail naar jouw oude @student.ahk.nl-adres gaat. Heb je geen toegang meer tot dat adres, stuur dan een bericht naar nfa-studentenzaken@ahk.nl. Dan krijg je de e-mail zo snel mogelijk handmatig opgestuurd.
Nee, helaas kunnen we geen rekening houden met de wensen van kandidaten. Tussen de materiaal- en de gespreksonde hebben wij daarvoor te weinig tijd. Het inplannen van de gesprekken met docenten, studenten en studieleiders is een hele puzzel!
Tip: de selectiegesprekken zijn in de twee weken van 31 maart tot en met 13 april 2025. Hou daar voor de zekerheid alvast rekening mee in jouw agenda.
Nee, in principe niet. We krijgen tussen de 500 en 550 aanmeldingen, dus kunnen we in onze planning vooraf geen uitzonderingen maken.
Weet jij tijdens jouw aanmelding al dat je écht niet kan tijdens de gespreksperiode (de twee weken van 31 maart tot en met 13 april 2025)? Stuur dan een mail met jouw reden én wanneer je wél kan aan nfa-studentenzaken@ahk.nl. Mochten wij je selecteren voor de gespreksronde, dan kijken we op dat moment naar jouw situatie.
- Van 17 maart tot en met 23 maart 2025 ontvang je bericht of je door de voorselectie (de materiaalronde) bent.
- Daarna is de selectie (de gespreksronde) in de twee weken van 31 maart tot en met 13 april 2025.
- De definitieve uitslag van de selectie krijg je in de week van 28 april tot en met 3 mei 2025.
Vragen over in te sturen materiaal
Nee, dat heeft geen zin. Zorg dat jouw aanmelding voldoet aan de eisen die jouw studierichting stelt. Stuur precies het materiaal dat zij vragen. Anders neemt de toelatingscommissie jouw aanmelding niet in behandeling.
Ja, dat mag. Wel moet je het materiaal dan ondertitelen in het Nederlands of Engels. Is jouw materiaal Engels gesproken? Dan hoef je het niet te ondertitelen.
Nee, dat kan niet. Stuur jouw aanmelding pas op als je alles verzameld hebt. Controleer goed: is alles compleet en voldoe ik aan alle aanwijzingen? Druk daarna pas op ‘send’!
Stel dat jij toch een foutje hebt gemaakt, stuur dan een mail aan nfa-studentenzaken@ahk.nl
Nee, dat kan niet. Stuur jouw aanmelding pas op als je zeker weet welk materiaal jij wil laten zien. Controleer goed: is alles compleet en voldoe ik aan alle aanwijzingen? Druk daarna pas op ‘send’!
Vragen over toegankelijkheid en veiligheid
Heb jij een functiebeperking, bijvoorbeeld dyslexie, en heb je bepaalde voorzieningen of aanpassingen nodig voor jouw onderwijs of examens? Neem dan contact op met de studentendecaan, Kris Dekkers. De studentendecaan helpt jou met praktische of persoonlijke zaken die invloed hebben op je studie.
Jouw gesprek met de studentendecaan is vertrouwelijk. Samen kijk je welke voorzieningen of aanpassingen jij nodig hebt om jouw studie goed te kunnen volgen. Mocht het nodig zijn, dan overleggen we met de directie van de Filmacademie of anderen binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). De studentendecaan kan je ook doorverwijzen naar instanties buiten de AHK.
Overweeg jij een studie aan de Filmacademie en wil je graag een gesprek over extra voorzieningen of aanpassingen? Mail dan naar kris.dekkers@ahk.nl
Ja, ons gebouw is helemaal rolstoeltoegankelijk. De Filmacademie is een modern gebouw met twee ruime liften. Alle lokalen en studio’s en onze bioscoopzaal, kantine en dakterras zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Op de begane grond is een toilet dat toegankelijk is met een rolstoel.
Ja, binnen de Filmacademie vinden we een veilige en fijne studeeromgeving heel belangrijk. Tijdens je studie staan altijd een aantal vertrouwenspersonen voor je klaar van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).
Krijg jij te maken met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie of pesten? Twijfel niet om contact op te nemen met een van deze vertrouwenspersonen. Jouw gesprek met deze persoon is vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon helpt je zoeken naar een oplossing. Kijk voor meer informatie en contactgegevens bij Sociale veiligheid op de website van de AHK.