Immersive media

Vanaf de eerste VR headset voor consumenten in 2015 heeft het vakgebied van Immersive media grote veranderingen doorgemaakt. Ook de technische mogelijkheden zijn enorm gegroeid. De komende jaren zullen vormend gaan worden voor te toekomst van dit vakgebied. De Nederlandse Filmacademie biedt de mogelijkheid om je te specialiseren in Immersive media en deel uit te maken van de makers van de toekomst.

VR, AR en MR
Met Immersive media dompel je de kijker of deelnemer in een andere realiteit. Onder Immersive media vallen verschillende mediatypes, waaronder VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality) en MR (Mixed Reality). Bij VR vervang je de werkelijkheid door een virtuele werkelijkheid – je zet een bril op en de echte wereld verdwijnt en je krijgt er een nieuwe voor in de plaats. Bij Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) maak je een combinatie tussen de realiteit die je al kent en een virtuele: je plaatst virtuele objecten in jouw echte ruimte.

Immersive media
Immersive media is een specialisatie van de studierichting Visual effects & Immersive media.

In de eerste twee jaar leer je zowel de software als benodigde hardware te gebruiken die nodig zijn om een verhalende VR ervaring vorm te geven. Daarnaast leer je over de werkwijzen van VR Storytelling en leer je het werk van andere makers kritisch te bekijken. Vanaf het tweede jaar richt je je volledig op Immersive media en leer je samen te werken aan IM-producties met studenten van de Filmacademie, maar ook van andere opleidingen binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Als immersive mediamaker werk je vaak in kleine teams. Daarom leer je zowel veel over de inhoudelijke als het technische proces van maken. Waar uiteindelijk jouw focus komt te liggen binnen de studie is geheel aan jou. Voor Immersive media ligt het beroepsperspectief nog heel erg open. Momenteel is er alleen in Nederland al een groot tekort aan mensen met technische kennis. Als je daar bovenop dan ook nog creatieve kennis hebt en ervaring in verschillende samenwerkingsverbanden, zal er een scala aan makers en bedrijven zijn die met je willen samenwerken.

Artistieke visie
Tijdens de opleiding werk je met de nieuwste software en technieken. Dat betekent niet dat je vier jaar lang alleen maar achter een scherm zit. Je werkt nauw samen met de andere disciplines op de Filmacademie én de andere academies van de AHK om met elkaar, samen, een verhaal te vertellen. Hoe geef je vorm aan ideeën en plannen? En hoe presenteer je jouw werk aan je studiegenoten? Het komt allemaal aan bod in deze opleiding. Je leert jouw kennis van software te combineren met een artistieke, inhoudelijke visie.

Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen