Samenwerking & internationalisering

De afdeling Immersive media leidt op voor studenten die op een internationale of nationale markt aan de slag kunnen. Het werkveld is van nature een erg internationaal gebied, omdat het nog een relatief klein wereldje is. De Nederlandse budgetten zijn relatief klein, dus worden er vaak ook internationale fondsen aangeschreven om creatieve producties te kunnen maken. Om deze reden worden veel van de Nederlandse IM producties in het Engels gemaakt. Als je je meer op de Nederlandse markt richt zal je vooral veel freelance werk kunnen vinden, waarbij je in kleine teams werkt en relatief veel creatieve inbreng zal hebben. Maar de internationale markt staat dus in direct contact met de nationale. Wij richten ons tijdens de opleiding op beide. Dit doen wij onder andere door:

  • In het tweede en derdejaars gaan alle Visual effects en Immersive Media studenten naar het FMX festival in Stuttgart. Dit is een van de grootste festivals op dit gebied wereldwijd. De studenten proeven hier niet alleen het internationale werkveld maar leggen hier ook contacten met andere makers en bedrijven. Deze contacten blijken vaak erg inspirerend en nuttig tijdens de studie of daarna.
  • Vanaf het tweede jaar krijgen de Immersive Media studenten jaarlijks de mogelijkheid om gratis naar de VR Days te gaan. Hier kan je zowel de nationale als de daarmee in contact staande internationale IM makers en bedrijven ontmoeten. Ook deze contacten zijn erg inspirerend en nuttig voor tijdens en na je studie.
  • In het derde jaar wordt er stage gelopen. Ongeveer 40% van de voorheen VFXIM studenten deden dit buiten Nederland. Een erg leerzame ervaring. Hoe dit percentage zich voor IM (dus los van VFX) zal ontwikkelen moeten we nog ondervinden.
  • Er komen regelmatig buitenlandse docenten en gasten lessen of presentaties geven.
  • Ongeveer 40% van de afgestudeerde VFX/IM studenten ging voorheen voor kortere of langere tijd in het buitenland werken. Dit heeft geleid tot een goed netwerk van oud studenten op veel interessante plekken in de wereld. IM is dit netwerk van oud studenten ook langzaam aan het opbouwen.

Daarnaast besteden we veel aandacht binnen de lessen aan de huidige ontwikkeling op internationaal gebied.

Delen