Studieprogramma
Studenten Immersive media (IM) volgen de eerste twee jaar van het studieprogramma een aantal van de vakken samen met studenten Visual effects. In de uitwerking van die opdrachten wordt afhankelijk van je gekozen specialisatie de nadruk op Visual effects of op Immersive media gelegd.
Het propedeuse jaar van je studie volg je samen met alle andere studenten van de Filmacademie. Je leert daarin veel over film, wat een goede basis vormt gezien het feit dat IM zelf als medium nog zo jong is. IM krijgt in de propedeuse ook wat algemene aandacht, waarbij dus ook de studenten van de andere afdelingen met jouw medium in contact gebracht worden.
In het tweede jaar focus je alleen nog op IM. Je hebt daarbij weer een gedeelte les samen met Visual Effects studenten. De gezamenlijke vakken hebben vaak een iets meer technische insteek en de IM-vakken combineren altijd inhoud met techniek. Ook zal je in de IM specialisaties van dat jaar voor het eerst samenwerken met studenten van andere AHK academies, bijvoorbeeld met de regisseurs van de Academie voor Theater en Dans. Je leert in jaar twee te werken met verschillende software; Unity, Unreal, Maya, Blender en Houdini. Naast de techniek train je ook je creatieve kwaliteiten en leer je experimenteren en itereren om tot het beste eindresultaat te komen. Je leert om op verschillende werkwijzen kunst-inhoudelijke ervaringen met beeld, geluid en interactie te maken, maar ook het gebruiken van XR als tool komt aan bod.
Vanaf het derde jaar kan je de focus leggen op dat waar jij graag beter in wil worden, waarbij je zowel binnen de Filmacademie, maar ook met andere opleidingen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) kan samenwerken, bijvoorbeeld de Academie voor Theater en Dans en het Conservatorium van Amsterdam. Je ontwikkelt je portfolio en zoekt vervolgens een droomstage in binnen- of buitenland. Door hierin je eigen keuzes te maken zal je binnen het IM-vakgebied een eigen specialisatie en manier van werken ontwikkelen.
In het vierde jaar zijn Immersive media studenten vrij in het kiezen van samenwerkingen met elkaar, studenten van alle afdelingen binnen de Filmacademie en met studenten van andere AHK opleidingen. Zij creëren daarmee hun eigen afstudeerproducties, die te gelijk met de afstudeerfilms gepresenteerd worden op het eindexamenfestival van de Filmacademie.