Interview met oud-student Michelle Hofman

Over haar afstudeerproject: Jacco's Film

"De humor, sfeer, perspectief en de manier van vertellen van Jacco’s verhaal spraken me erg aan bij dit project. Mijn rol: editor. 

De grootste uitdaging in Jacco’s Film was de balans te vinden tussen de humor en het drama. In een eerdere montageversie hadden we Jacco zó lollig gemaakt dat het een irritant, schreeuwerig ventje was geworden. Het moment in de film waar je de wrangheid moet voelen, waarom hij doet zoals hij doet en waarom het eigenlijk best wel sneu voor hem is, kwam hierdoor niet naar voren. We hebben in de edit gezocht naar momentjes van Jacco, om de film wat meer rust te geven, zodat hij beter in balans raakte. Wat volgens mij goed gelukt is.

Ik ben trots op de hele film in al zijn facetten. Het leukste aan de film vond ik dat we het verhaal vanuit een 10-jarig jongetje vertellen, waardoor je behoorlijk los kan gaan in de montage, maar ook in geluid en muziek. Je moet de film een paar keer zien, wil je alle grapjes en shots meekrijgen en dat is volgens mij altijd een goed teken. Dan verveelt de film in ieder geval niet.

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik een film zijn eigen karakter kan geven, en er straks ook nog mijn huur van kan betalen. Uiteraard zijn mijn voorbeelden de twee rockende dames uit Hollywood; Sally Menke (editor van o.a. Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill 1&2, Death Proof en Inglourious Basterds) en Thelma Schoonmaker (editor van o.a. Casino, Gangs of New York, The Aviator en The Departed)."

Interview door Nynke Plaatsman en Olga Ponjee.

Delen