Regisseur Jamille van Wijngaarden

Negen genres in één film? Regisseur Jamille van Wijngaarden gaat de uitdaging graag aan. Sinds ze in juni 2014 afstudeerde aan de Filmacademie, richting Regie fictie, heeft ze nog geen dag stilgezeten. Ze regisseert films en commercials en werkt aan een format voor een jeugdserie. Hard werken, maar Jamille houdt de boel onder controle: “Ik heb (bijna) geen last van stress.” Hoe doet ze dat?

1. Rustig blijven

“Zet je stress aan de kant. Dat is niet het makkelijkste, maar je moet met stress kunnen omgaan. Ik heb een goed kastje gevonden om mijn stress in te stoppen. Zo heb ik er op de set (bijna) geen last van en dat biedt enorm veel voordelen. Ik hoor van crewleden dat de sfeer rustig is ook al loopt iets een uur uit en zijn er acteurs die klagen. Stress werkt dan alleen maar tegen. Als regisseur ben je de motor van de crew en als die stuk is dan is, heeft niemand wat aan je. Bedenk dat uiteindelijk alles goed komt en overal een oplossing voor is.“

2. Ambitieus denken

“Op dit moment regisseer ik de promofilm van de Filmacademie, tevens de derdejaars fictiefilm. De film gaat over een jongen die in verschillende situaties, filmgenres en vakklassen terechtkomt en zich staande moet houden. Heel gaaf, want wanneer mag je nou een film maken met western, horror en nog zeven andere genres? Uiteindelijk weet de jongen wat hij wil worden en studeren.”

'Dat is soms ook mijn valkuil; te veel willen uitpakken en daarmee jezelf in de vingers snijden.'

3. Bewust keuzes maken

“Niet alles kan, je hebt beperkt budget en tijd. Ik wil meer dan kan, maar weet dat ik niet alle helikoptershots eruit kan halen. Dan moet je slimme keuzes maken die niet alleen voor het verhaal goed zijn maar ook om de film te kunnen maken. Dat is soms frustrerend, maar bij de Filmacademie heb ik geleerd om bewuste keuzes te maken.”

"Soms moeten er belangrijke keuzes gemaakt worden tussen production value of haalbaarheid. Zelf vind ik production value een belangrijk aspect. Uitpakken op beeld; het oog wil ook wat, zeker als je als maker een geheel eigen wereld wilt neerzetten in je film. In een eerste versie van het scenario van "The Wild Wild West", de promofilm van de Filmacademie, stond bijvoorbeeld het zinnetje 'in de achtergrond staat een paard aan een hooibaal te knagen'. Het leek me absoluut iets toevoegen aan de Western-scene, maar om die scene überhaupt te halen, moet je soms wat laten. Tja, het lot van een regisseur.''

4. Mix langlopende en korte projecten

“Naast de promofilm ben ik bezig met het regisseren van commercials. Net minispeelfilmpjes, met een begin, een midden en een eind, zoals die voor Kips. Sinds kort maak ik commercials bij 25FPS, een commercial production company. Ik vind het steeds weer een uitdaging om de kijker aan het lachen, schrikken of huilen te maken, net als bij andere films. Daarnaast ben ik bezig met een producent om een format te ontwikkelen voor een spannende jeugdserie. Dat is meer een lange termijnproject.”

'Als regisseur ben je de motor van de crew'

5. Veel fantaseren…

“Ik was vroeger altijd bezig met stripverhalen tekenen, dat vond ik leuk omdat je er al je fantasie in kwijt kunt. Alles wat je kunt bedenken en opschrijven, kun je ook filmen. Dat ik mijn fantasie de vrije loop laat gaan, zie je terug in mijn eindexamenfilm met een varken als personage en in de promofilm waar het hoofdpersonage negen verschillende ruimtes/filmgenres in- en uit gaat. Als je er realistisch over nadenkt klopt dat niet, en dat het in film toch kan vind ik bijzonder.” 

Bekijk meer werk van Jamille op Vimeo.
Jamille studeerde af aan de Filmacademie met 'Levenslang en Gelukkig'.

Delen