Scenario

Wie een film maakt, vertelt een verhaal. Een scenarioschrijver giet dat verhaal in een vorm zodat in woord duidelijk wordt wat de kijker straks in beeld gaat zien. Of dat nu een korte film, soap, comedy, serie, animatiefilm, opdrachtfilm, commercial of speelfilm is.

Het spreekt vanzelf dat je van schrijven houdt als je kiest voor deze opleiding. Misschien barst je van de ideeën voor een film, wil je een boek bewerken of vind je het leuk om in opdracht een scenario te schrijven.

 

Kennismaken met Scenario?

Wat is jouw verhaal?

Creatief en coöperatief

Om sterke scenario’s te kunnen schrijven moet je een creatieve en inventieve aard hebben. Grote nieuwsgierigheid en een eigen visie op de wereld zijn handige eigenschappen om straks te kunnen overtuigen. 

Maar een scenario is meer dan het schrijven van een literaire verhandeling. Filmen is samenwerken. Je hebt rekening te houden met het budget en met de wensen van de opdrachtgever (bijvoorbeeld de omroep of de producent). En dan is er nog de regisseur. Er kan een wereld van verschil liggen tussen jouw eerste idee en de definitieve versie van het scenario, waartoe je vaak in samenwerking met hem of haar gekomen bent. Op alle niveaus (plot, structuur, personages, dramatische opbouw, de rol van beeld en geluid), zul je steeds met nieuwe oplossingen moeten komen. Een portie zelfstandigheid kan geen kwaad; een scenarioschrijver brengt heel wat uurtjes in eenzaamheid door achter de computer, maar daarnaast moet je ook in staat zijn om samen met collega-scenaristen te schrijven, in duo's of Writers Room.

Tijdens de opleiding worden enkele scenario's verfilmd. Hierdoor zie je meteen terug wat  wel en niet werkt en krijg je meer inzicht in het hele maakproces. Het biedt de gelegenheid om verschillende verhaalvormen en -stijlen uit te proberen en te werken met verschillende regisseurs. Het zelf schrijven en onderzoeken, het lezen en kijken, plus de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en authenticiteit vormen de pijlers voor jouw opleiding tot scenarioschrijver.

'Verhalen zijn overal om ons heen te vinden. De kunst is om de verbinding te maken tussen onze eigen fascinaties, en de wereld om ons heen.'
Ashar Medina, Scenario - lichting 2015
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen