Ashar Medina: “Er staat een nieuwe generatie filmmakers op”

“De ambitie hebben om iets nieuws neer te zetten, lijkt me op zijn plaats.” Aan het woord is Ashar Medina, laatstejaarsstudent scenario met een frisse kijk op het scenarioschrijverschap.

Iets nieuws neerzetten, kun je daar wat meer over vertellen?

Ashar: “Een gezonde ambitie hebben om iets progressiefs en nieuws neer te zetten, is belangrijk. Ook denk ik dat het mogelijk is in Nederland, omdat bepaalde genres nog niet helemaal zijn doorgrond. Een film als Plan C. (van oud-student Max Porcelijn, MF) was in mijn ogen een heel tof nieuw ding. Een blend van genres waarin een echo van de Coen brothers, die ook genres mengen, weerklonk. Er staat een nieuwe generatie Nederlandse filmmakers op die daar affiniteit mee heeft en kansen op dat gebied moet gaan grijpen.”

Hoe ga jij als scenarist te werk?

“Het ligt eraan met wie je werkt. Ik heb het geluk gehad dat ik werkte met regisseurs die ook tijdens het ontwikkelingsproces heel erg betrokken zijn. Als je elkaar begrijpt, is de kans groter dat er een scenario uitkomt dat dichterbij de uiteindelijk film komt te liggen – en ook dichterbij jezelf. Ik raad nieuwe studenten aan om op zoek te gaan naar mensen waar je een band mee hebt, mensen die dezelfde verhalen willen vertellen als jij. Als schrijver zit je niet in alleen op een kamertje, je wordt soms ook bij het draaiproces betrokken. En in het montageproces, waar de film in feite opnieuw wordt gemaakt, is het belangrijk om in gedachten te houden waar je mee gestart bent. Hoe beter de relatie is met je collega’s, hoe beter te film wordt. Ik wil in de toekomst graag met de mensen die ik hier heb ontmoet blijven werken.“

Wat kun je nieuwe studenten nog meer meegeven?

“Als student word je gedwongen een eigen mening te hebben en die goed onder woorden te kunnen brengen. Houd in gedachten dat het gaat over meningen, over smaak en over gevoel. Denk goed na over wat je wilt vertellen en probeer niet te schrijven wat je denkt dat van je verwacht wordt. Je gaat naar een academische opleiding waar je een wisselwerking zult ervaren tussen aan de ene kant achter je eigen verhaal staan en aan de andere kant aannemen wat je wordt geleerd, en die feedback omzetten in positievere resultaten. Ik ben een koppig persoon, dus bij mij botste dat af en toe. Maar ik denk dat dat ook gezond is, je bent bezig om een kunstvorm, het schrijven van een scenario, te leren beheersen.”

Ashars afstudeerfilm VOETZOEKER ging in juni 2015 in premiere tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival. 

Lees meer over Ashar Medina en zijn visie op diversiteit in de Groene.nl

Delen