Toelating en aanmelding

Filmmaker word je niet zomaar. Het is een vak waar talent en gedrevenheid voor nodig zijn. Een filmmaker heeft een drang om verhalen te vertellen in beeld én geluid. En bovendien moet je erg goed kunnen samenwerken. Hieronder vind je wat feiten en cijfers voor de opleiding Scenario.

Je kunt je per 1 december 2023 voor deze studierichting aanmelden. Alle informatie vind je op deze pagina.
De deadline voor aanmelding van studiejaar '24/'25 is op maandag 26 februari 2024 om 12:00 uur.

​​​​​​​Via het Prikbord van de Filmacademie kan je in contact komen met andere mensen die toelating willen doen voor de Filmacademie.

Om uit het niets een levend en beeldend verhaal te scheppen moet je een creatieve en inventieve aard hebben. Grote nieuwsgierigheid en een eigen visie op de wereld zijn noodzakelijk om te overtuigen. Daarnaast is de balans tussen artistieke eigenzinnigheid en een coöperatieve instelling belangrijk en komen een ondernemende opstelling en het vermogen ideeën helder uiteen te zetten ook van pas. 

Er melden zich elk jaar ongeveer 60 kandidaten aan voor Scenario. Per jaar worden 10 studenten toegelaten.

  • Eén afgerond scenario van 5 tot max. 20 pagina's.
  • Eén onderwerp voor een lange speelfilm. Beschrijf wat het onderwerp is, waarom je er een speelfilm van wil maken, en wat je invalshoek wordt (maximaal 500 woorden op 1 A4). 
  • Eén onderwerp voor een serie. Beschrijf wat het onderwerp is, waarom je er een serie van wil maken, en wat je invalshoek wordt. De lengte van de afleveringen mag je zelf kiezen, variërend van 5 tot 50 minuten per aflevering (maximaal 500 woorden op 1 A4). 
  • Eén idee voor een korte film (maximaal 20 regels).
  • Aan te leveren in het Nederlands
    · digitaal, 
    in 1 pdf-bestand, volgens bovenstaande volgorde

Een commissie van vier (bestaande uit een of twee vaste scenariodocenten, een net afgestudeerde scenarist, en een ervaren producent en scenarist uit het werkveld) lezen  alle aanmeldingsformulieren en het ingestuurde eigen werk. Op basis hiervan worden kandidaten geselecteerd en uitgenodigd voor een gesprek met de toelatingscommissie. Deze commissie bestaat wederom uit vier personen: de studieleider Scenario en een vaste scenariodocent, plus een schrijver en een regisseur van buiten de Academie. Daarnaast is er een studentencommissie van drie personen. De kandidaten die op gesprek komen krijgen na het gesprek mogelijk nog een schrijfopdracht voor thuis. De toelatingscommissie beslist, na overleg met de studentencommissie, op basis van het ingestuurde werk, het toelatingsgesprek en de schrijfopdracht welke kandidaten worden toegelaten.
 

De Filmacademie selecteert de meest geschikte en getalenteerde studenten. De opleiding doet dat voor de Scenario-instroom op basis van de volgende kenmerken:

  • Creërend vermogen
  • Brede fascinatie voor verhalen vertellen
  • Oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid en overtuigingskracht
  • Vermogen tot samenwerken
  • Reflectief vermogen

Het niveau, de eigenheid en originaliteit van het ingestuurde werk is belangrijk. Daarnaast wordt gelet op je motivatie en je algemene geschiktheid om de opleiding te doen.

Delen