EPAS: European Postgraduate in Arts in Sound

De Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten van Gent (KASK) en de Nederlandse Filmacademie (NFA) werken sinds 2016 samen binnen deze eenjarige Engelstalige opleiding (postgraduate). EPAS wordt elk tweede jaar georganiseerd en heeft als belangrijkste doel: geluid als een artistieke expressie. Jaarlijks worden maximaal 12 studenten (met minimaal een bachelor diploma) toegelaten die zichzelf o.a. presenteren met een relevante onderzoeksvraag.

In 2016 ging EPAS van start. In de periode van oprichting werd dit de Joint master Sound in AudioVision (SIAV) genoemd. De Europese partners van dit samenwerkingsproject (acht filmscholen en festivals) bezochten begin 2012 de afdeling Sound design van de Filmacademie, onder andere om te praten over de ontwikkeling van het curriculum.

EPAS wil bijdragen aan kennis over het belang van geluid en biedt ruimte om te experimenteren met nieuwe vormen van geluidsexpressie, waarbij de nadruk ligt op het samengaan van een theoretische en artistieke benadering van de geluidspraktijk.

Ben Zijlstra, studieleider Sound Design van de filmacademie en betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding vertelt: 'De meeste filmliteratuur spreekt alleen over de beeldinhoud. Onvoorstelbaar, want de duiding van het beeld heeft alles te maken met het geluid dat erbij te horen is. Kijk je zonder geluid naar hetzelfde beeld dan valt de filmische illusie uiteen. Verander je het geluid, dan verandert ook direct het verhaal.'

EPAS wil de praktische en creatieve uitwisseling van ideeën en werkwijzen faciliteren. Hierdoor zullen nieuwe inzichten en mogelijkheden ontstaan in de kunst en het entertainment.

Voor wie is de opleiding bedoeld?
Ben Zijlstra, studieleider Sound design: 'Iemand die de opleiding wil volgen zal zich moeten presenteren met een onderzoeksvraag. Ik ga ervan uit dat het mensen zijn die zich verder willen ontwikkelen na al enige tijd gewerkt te hebben. Vaak ontstaan er dan vragen of heb je het gevoel dat je je eigen potentie onbenut laat.' Er zullen jaarlijks maximaal 12 studenten kunnen deelnemen. 

De opleiding richt zich zeker niet alleen op sound designers, maar juist op makers uit andere disciplines. Ook richt de opleiding zich niet exclusief op oud-studenten van de meewerkende instellingen. De ambitie is om vanuit alle hoeken van Europa of zelfs de wereld geïnteresseerden aan te trekken. 'De bedoeling is dat de samenstelling van de groep zó divers is dat studenten elkaar versterken.'

Tijdens de opleiding reizen de studenten en docenten tussen de verschillende Europese instituten op en neer.

Nieuwe wegen
Zoals muziek een vorm van taal geworden is, zo zal zo'n soort ontwikkeling  binnen sound design nog plaats gaan vinden. De opleiding wil daaraan een bijdrage leveren door de mogelijkheid tot onderzoek en experiment.

Ben Zijlstra: 'Studenten zullen nieuwe wegen ontdekken doordat ze onderzoeken en experimenteren met elementen die nu nog niet gebruikelijk zijn. Wat dat precies zal zijn, laat zich moeilijk voorspellen.'

www.epasound.org

Delen