Alles over onderwijs op de Filmacademie
Tijdens jouw opleiding werk je in je eigen vakgebied mee aan verschillende opdrachten en projecten. Afhankelijk van jouw studierichting maak je bijvoorbeeld films, documentaires, animaties, VR-ervaringen of concepten van series. Deze opdrachten zijn bedoeld om jou alle technische, inhoudelijke en artistieke vaardigheden van het vak te leren. Hoe bouwen we het praktijkonderwijs op tijdens je opleiding?
De films en projecten gaan van kort naar lang
Je begint in het eerste jaar met korte films of projecten. Dat is al een hele kunst! Je werkt toe naar langere films of meer complexe projecten.
Van focus op leren naar focus op eigen verantwoordelijkheid
Naarmate je verder komt in jouw opleiding, krijg je meer vrijheid in jouw projecten. In de eerste twee jaar leer je de basis van jouw vak. Later in je opleiding verschuift de focus steeds meer naar zelfstandig werken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen projecten.
Van oefeningen naar professionele producties
In het begin werk je aan oefeningen met specifieke leerdoelen, zoals samenwerken met andere vakgebieden of het plannen van montagewerk. Elke oefening kent een uitdaging. Hoe maak je bijvoorbeeld een film die zich afspeelt in een kleine ruimte of een verlaten dorp? Elke opdracht heeft randvoorwaarden, zoals de lengte, het aantal scènes, locatie en budget. Je stelt zelf leerdoelen.
Aan het einde van je opleiding maak je een professioneel afstudeerproduct.
Afhankelijk van jouw studierichting is dit een korte speelfilm, een documentaire, animatie, VR-ervaring of bijvoorbeeld een concept voor een serie. Jouw afstudeerwerk is jouw visitekaartje in de filmwereld. Je laat zien wat je hebt geleerd en wat jij als maker te bieden hebt.
Van theorie naar praktijk
In de eerste jaren krijg je theorielessen die je voorbereiden op de praktijkopdrachten. Deze kennis gebruik je bij de uitvoering van de opdrachten. In de loop van je opleiding worden je leerdoelen persoonlijker. Je krijgt dan theorie die is afgestemd op jouw persoonlijke leerbehoefte: wat wil jij leren en welke theorie heb je nodig om jouw doelen te bereiken? Zo bereid je je steeds voor op de volgende stappen in je ontwikkeling.
Van door docenten samengestelde naar eigen teams
Aan het begin van je opleiding werk je in teams die docenten samenstellen. Naarmate je verder komt, heb je zelf invloed op het team waarin je werkt. Het team waarin je werkt, hangt dan af van jouw interesses, persoonlijke stijl en het type project. Zo ontwikkel je een eigen stijl en manier van werken. Vaak zijn de mensen waarmee je werkt tijdens jouw academietijd de basis voor jouw netwerk na je afstuderen.
Van strakke begeleiding naar zelfstandig werken
In het begin krijg je veel begeleiding. Naarmate je vordert, werk je steeds zelfstandiger. Het doel is dat je na de opleiding helemaal op eigen benen kunt staan als filmmaker.
Van eigen publiek naar festival- en televisie
In het begin van je opleiding bespreken en vertonen we jouw films alleen binnen de academie. Zo leer je samen met de crew en je begeleiders van elk project. Je afstudeerfilms presenteer je aan een groter publiek, bijvoorbeeld op ons eigen eindexamenfestival in Eye, op televisie en eventueel op filmfestivals in binnen-en buitenland.