Wil jij camerapersoon worden?
Als camerapersoon, ook wel cinematographer of Director of Photography (DoP) genoemd, doe je veel meer dan alleen beeld schieten. Met een goed oog voor beeldcompositie geef jij een unieke stijl aan een film.Bij de studierichting Cinematography op de Filmacademie leer je hoe jij zowel artistiek als inhoudelijk bijdraagt aan het verhaal.
Hoe breng jij iets beeld?
Als cinematographer hou jij je bezig met alles wat het beeld beïnvloedt: licht en kleur, vorm en beweging. Hoe breng je iets het beste in beeld? Hoe komen de hoofdpersonen het sterkst tot hun recht? Hoe valt het licht? Hoe breng je de visie van de regisseur tot leven? Door jouw creatieve keuze van beeldkader (cadrage), belichting en beweging draag jij sterk bij aan het vertellen van het verhaal.
Filmen is samenwerken
Film maken doe je nooit alleen. Je werkt als camerapersoon nauw samen met veel verschillende mensen. Bij fictiefilms en commercials met de regisseur, production designer, visual effects-supervisor en producent. Bij documentaires neem jij vaak zelf beslissingen als de situatie dat vraagt. Op de set leid jij een crew van belichters, assistenten en technici. Jij bent een belangrijk onderdeel van de organisatie van elk filmproject.
Kijken én communiceren
Of je nu kiest voor documentaire, fictie of commercials, jij zorgt ervoor dat alle elementen samenkomen in jouw beeldende aanpak. In dit vak is communicatie heel belangrijk. Je moet goed kunnen luisteren naar anderen, maar ook niet bang zijn om je eigen ideeën te delen. Tijdens de opnames ben je een vast aanspreekpunt op de set. Na de opnames ben je ook belangrijk bij de digitale postproductie, waar jij de kleurcorrectie aanstuurt.
Je studie in het kort
De studierichting Cinematography duurt 4 jaar.
Je krijgt een brede basis in film
Het eerste jaar volg je een programma samen met studenten van alle studierichtingen van de Filmacademie. Zo krijg je een brede basis in het filmvak én leer je alle eerstejaars kennen. Belangrijk, want aan films werk je altijd samen met andere vakspecialisten. Tijdens je studie en straks in de praktijk. Daarnaast volg je in het eerste jaar theorievakken en workshops binnen je eigen vakgebied.
Je leert over techniek én inhoud
Inhoud en techniek gaan op de Filmacademie hand in hand. In je studie maak je kennis met de apparatuur: digitale camera’s, filmcamera’s, licht en grip. Tijdens praktijkoefeningen rouleer je binnen het camera-lichtteam. De ene keer ben je de camerapersoon, een volgende keer de camera-assistent of de belichter.
Je volgt inspirerende lessen en workshops
Je volgt workshops in licht en cameratechniek, zowel analoog als digitaal. Je leert over grip, kleurcorrectie, het opdelen van een scène in kleine stukjes (decoupage)en fotografie. Daarnaast leg je een theoretische basis door lessen film- en kunstgeschiedenis, filmanalyse, documentaire en fictie.
Je loopt stage
Aan het einde van je derde jaar loop je stage. De stages zijn vaak bij grotere of kleinere dramaproducties, bij commercials, maar ook bij coloristen en bij verhuurbedrijven.
Je werkt internationaal
Als derdejaars student Cinematography ga je op excursie naar het beroemde camerafestival Camerimage in Polen.