Wil jij immersive mediamaker worden?
Dompel jij mensen graag onder in nieuwe werelden? Vind jij XR, VR, AR en MR superinteressant? Het vakgebied artistieke immersive media bestaat pas zo’n 10 jaar en ontwikkelt zich razendsnel. Zowel technisch als creatief. Bij de specialisatie Immersive media op de Filmacademie leer jij alles om vorm te geven aan de toekomst.
XR, VR, AR, MR en …
Als immersive mediamaker breng jij jouw kijker of deelnemer in een nieuwe werkelijkheid. Dat kun je doen met Extended Reality (XR), waar verschillende mediatypen onder vallen: VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality) en MR (Mixed Reality). Bij VR vervang je de werkelijkheid door een virtuele werkelijkheid. Je zet een bril op, de echte wereld verdwijnt en je krijgt er een nieuwe voor in de plaats. Bij Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) maak je een combinatie tussen de realiteit die je al kent en een virtuele: je plaatst virtuele objecten in jouw echte ruimte.
Bij de Filmacademie verstaan we onder immersive media niet alleen XR. Je kan mensen bijvoorbeeld ook onderdompelen in interactieve projecties in een museum. Of in een 360-graden-projectie in een koepel (domeprojectie).
Jij maakt het onmogelijke mogelijk!
Immersive media is een specialisatie van de studierichting Visual effects & Immersive media. In deze specialisatie leer jij de nieuwste technieken zó in te zetten dat je op nieuwe manieren verhalen vertelt. Dit doe je door te leren werken met belangrijke software, zoals Unity en Unreal. Maar ook door met jouw creativiteit andere werkelijkheden en ervaringen te scheppen. Jij maakt het onmogelijke mogelijk!
Mediamaken is samenwerken
Als immersive mediamaker werk je later in teams. Tijdens je studie leer je daarom al nauw samenwerken met andere specialisten. Met studenten van andere studierichtingen aan de Filmacademie én van andere academies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) werk je aan verschillende immersive projecten. Met elkaar vertel je het verhaal.
Je combineert techniek met creativiteit
Tijdens jouw opleiding werk je met de nieuwste software en technieken. Maar dat betekent niet dat jij 4 jaar lang alleen maar achter je scherm zit. Hoe geef je vorm aan ideeën en plannen? En hoe presenteer je jouw werk aan je studiegenoten? Het komt allemaal aan bod. Je leert jouw kennis van software te combineren met een artistieke, inhoudelijke visie.
De wereld ligt voor je open!
Immersive media is nog een jong medium. De toekomst en het werkveld liggen nog open, in Nederland en internationaal. Daarom leer je tijdens je studie veel over de technische én over de artistieke kant van maken. Je kiest zelf waar jij je uiteindelijk op focust. In Nederland is bijvoorbeeld een groot tekort aan mensen met technische kennis. Als jij straks ook nog creatieve kennis hebt en ervaring in verschillende samenwerkingen, ligt de wereld voor je open.
Je studie in het kort
De specialisatie Immersive media duurt 4 jaar. Bij jouw aanmelding meld je jezelf meteen aan voor de specialisatie Immersive media.
Je krijgt een brede basis in film
Het eerste jaar volg je een programma samen met studenten van alle studierichtingen van de Filmacademie. Zo krijg je een brede basis in het filmvak én leer je alle eerstejaars kennen. Belangrijk, want aan projecten werk je meestal samen met andere vakspecialisten. Tijdens je studie en straks in de praktijk. Daarnaast volg je in het eerste jaar theorievakken en workshops binnen je eigen vakgebied.
Je maakt VR-ervaringen
In het eerste jaar krijgt immersive media algemene aandacht. Zo leren ook de studenten van de andere richtingen jouw medium kennen. Verder leer je de basistechnieken en artistieke vaardigheden die nodig zijn om een VR-ervaring te maken. Je leert werken in een game engine, krijgt een introductie in programmeren, leert werken met een 360-camera en met 3D-modelling. Je maakt in het eerste jaar 3 VR-ervaringen in groepsverband: 2 fictie en 1 documentaire. Het jaar sluit je af met een persoonlijk immersive experiment.
Je leert fundamentele technieken
In het tweede jaar diep je de fundamentele technieken uit. Je leert meer over 3D-creatie en leert programmeren met elektronica. Ook leer je met projectionmapping een ruimte te transformeren. Je leert werken met motion capture en je wekt een op jou gebaseerd karakter tot leven. Ook ga je aan de slag met immersive audio.
Je werkt samen met andere specialisten
In het tweede jaar werk je ook samen met studenten van andere academies binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In een project samen met de Regie opleiding van de Academie voor Theater en Dans (ATD) leer je vanuit een theatertekst immersief werk te maken. Met studenten van de Reinwardt Academie denk je na en discussieer je over de ethische kanten van een toekomst vol techniek. Samen met studenten van Scenario en Production design van de Filmacademie leer je meer over het schrijven van immersieve en interactieve verhalen. Hoe gebruik je de ruimtelijkheid van het medium het beste? Verder leer je het werk van andere makers kritisch te bekijken.
Je specialiseert en experimenteert
Aan het einde van het tweede jaar werk je aan je afstudeerplan. Jij kiest zelf in welke richting je jezelf wil specialiseren. Je onderzoekt welke vaardigheden je nog wilt aanscherpen om te komen waar je wil. Ook bedenk je een eigen ‘meesterproef’. Dat is een opdracht waarin jij door onderzoek en experiment je eigen ontwikkeling vormgeeft.
Je krijgt coaching op maat
In het derde jaar voer je dit onderzoek uit. Je krijgt coaching op maat. In jouw project kan je samenwerken binnen de Filmacademie, maar ook met andere opleidingen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Bijvoorbeeld met de Academie voor Theater en Dans en het Conservatorium van Amsterdam. Verder krijg je dit jaar een aantal masterclasses, waarvan jij ook de inhoud bepaalt.
Je loopt een (droom)stage
Je ontwikkelt je portfolio en zoekt vervolgens een droomstage in binnen- of buitenland. Door je eigen keuzes te maken ontwikkel jij binnen het vakgebied immersive media een eigen specialisatie en manier van werken.
Je hebt veel vrijheid in je afstudeerproject
In het vierde jaar ga je aan de slag met je afstudeerproject. Hier heb je veel vrijheid in. Je kan een individueel project doen. Of je werkt samen met klasgenoten, studenten van andere afdelingen van de Filmacademie of van andere academies binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Jouw project presenteer je op ons eigen festival Keep an Eye en maakt kans om op (inter)nationale festivals te worden geprogrammeerd.
Je werkt internationaal
Het werkveld van immersive media is sterk internationaal. Wij leiden jou daarom op om zowel nationaal als internationaal aan de slag te gaan:
In jouw tweede, derde en vierde jaar ga je naar een aantal immersive festivals in het buitenland. Ook ga je samen met studenten Visual effects naar het FMX festival in Stuttgart. Dit is een van de grootste festivals op dit gebied wereldwijd. Je maakt hier niet alleen kennis met het internationale werkveld, maar legt ook contacten met andere makers en bedrijven. Deze contacten zijn vaak erg inspirerend en nuttig, tijdens je studie of daarna.
In je derde jaar loop je stage. Ongeveer 40 procent van de studenten Visual effects & Immersive media loopt stage buiten Nederland: een erg leerzame ervaring.
Je krijgt regelmatig lessen of presentaties van buitenlandse gasten en docenten.
We besteden binnen de lessen veel aandacht aan de ontwikkelingen op internationaal gebied.