Wil jij scenarioschrijver worden?

Elke film vertelt een verhaal. Als scenarioschrijver schrijf jij in woorden op, wat de kijker straks in beelden ziet. Jij giet het verhaal in een vorm. Bij de studierichting Scenario op de Filmacademie leer je precies hoe je een sterk scenario schrijft. Of dat nu voor een korte film, soap, comedy, dramaserie, animatiefilm, opdrachtfilm, commercial of speelfilm is.

Jij houdt van schrijven
Barst je van de eigen ideeën voor films? Wil je een boek bewerken? Of vind je het leuk om in opdracht een scenario te schrijven? Als scenarioschrijver hou je sowieso van schrijven! Om sterke scenario’s te schrijven, is het belangrijk dat je creatief bent en goed in beelden kunt denken. Je bent nieuwsgierig en hebt een eigen kijk op de wereld.

Filmen is samenwerken
Maar een scenario schrijven is meer dan alleen jouw verhaal op papier zetten. Om een film te maken moet je goed kunnen samenwerken. Met de regisseur bijvoorbeeld: samen kom je van het eerste idee naar een definitieve versie van het scenario. Ook hou je rekening met het budget en de wensen van je opdrachtgever, bijvoorbeeld een omroep of producent. Vaak werk je ook samen met andere scenarioschrijvers in duo's of in een writer’s room.

Zelfstandig werken 
Daarnaast is het belangrijk dat je zelfstandig werken leuk vindt. Als scenarioschrijver breng je veel tijd alleen achter je computer door. Jij maakt bij elk onderdeel van het scenario keuzes: het plot, de structuur, de personages en de rol van beeld en geluid. 

Jouw scenario’s verfilmd
Heel leerzaam is dat je tijdens je opleiding een aantal scenario’s verfilmt samen met studenten van andere studierichtingen. Zo leer je wat wél en wat niet werkt en krijg je meer inzicht in het maakproces. Je experimenteert met verschillende verhaalvormen en stijlen. Ook werk je samen met verschillende regisseurs. Je schrijft, onderzoekt, leest veel en kijkt veel films. Zo ontwikkel jij je tot een professionele scenarioschrijver met een eigen “handschrift”.

Je studie in het kort

De studierichting Scenario duurt 4 jaar. 

Je krijgt een brede basis in film
Het eerste jaar volg je een programma samen met studenten van alle studierichtingen van de Filmacademie. Zo krijg je een brede basis in het filmvak én leer je alle eerstejaars kennen. Belangrijk, want aan films werk je altijd samen met andere vakspecialisten. Tijdens je studie en straks in de praktijk. Daarnaast volg je in het eerste jaar theorievakken en workshops binnen je eigen vakgebied: hoe kom je aan een goed idee? Wat is de weg van een idee naar een scenario? Hoe schrijf je een goede dialoog? 

Je ontwikkelt je persoonlijk
In het tweede jaar leer je over de verschillende onderdelen van het vak: de theorie, het schrijven, het onderzoeken, filmen, lezen en kijken. Je doet dit door theoretische lessen en schrijftrainingen te volgen, maar ook door festivals te bezoeken en zelf research te doen. Zo ontwikkel jij je persoonlijk als scenarioschrijver: welk verhaal wil jij vertellen? Hoe ga jij om met wat er nu in de wereld gebeurt? Wat voor films wil jij maken? 

Je specialiseert jezelf
In het derde en vierde jaar verdiep je alle kennis die je in de eerste twee jaar hebt geleerd. Je krijgt de ruimte om je te specialiseren als scenarioschrijver. Wil jij werken aan series? Of aan speelfilms? Waar loop je stage? Wat wordt jouw afstudeerwerk, en hoe wil je jezelf presenteren aan het werkveld aan het einde van je studie? Het laatste deel van je opleiding maak je jouw portfolio af en bereid je je voor op jouw professionele leven als scenarioschrijver.  

Je werkt internationaal samen
De studierichting Scenario werkt via workshops, internationale (studenten)filmfestivals en excursies samen met:

  • Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel, België
  • Berlinale – Internationaal Filmfestival Berlijn, Duitsland
  • gastdocenten en sprekers uit de (internationale) filmwereld.
Delen