Visual effects & Immersive media


Geen enkele film wordt meer gemaakt zonder gebruik van visual effects. Visual effects tillen een vertelling visueel naar een hoger niveau. Zo kun je het weer aanpassen om een bepaalde sfeer neer te zetten of bijvoorbeeld een bevroren toekomst te creëren. Wil je nog meer opgaan in je vertelling, dan is veel mogelijk met Immersive Media. Door te experimenteren met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality, worden nieuwe mogelijkheden bedacht die bijdragen aan het vertellen van verhalen. Samen vormen Visual effects en Immersive media een uitdagende combinatie.

 

Nog aan het oriënteren?

Misschien is de oriëntatiecursus Visual Effects wat voor jou!

Het onmogelijke mogelijk maken

Op de Filmacademie leer je om verhalen te vertellen. Door middel van de nieuwste visual effects technieken leer je het verhaal inhoudelijk te ondersteunen en naar een hoger plan te tillen. Er ligt een wereld van computertechnieken voor je open waarin je verhalen kunt vertellen. Die wereld ligt letterlijk aan je voeten, want er is een nauwe samenwerking met internationale mediabedrijven, researchlabs en universiteiten.

Visual effects
Binnen de richting Visual effects leer je het beeld van de film zo te bewerken dat de vertelling inhoudelijk beter tot zijn recht komt. Samen met een filmcrew werk je aan verschillende projecten waarbinnen je de rol van vfx artist of vfx supervisor kunt vervullen. Je leert een previsualisatie te maken waardoor een beeld ontstaat van wat en hoe het team kan gaan draaien. Op de set zorg je ervoor dat de visual effects gerelateerde shots, zo goed mogelijk gedraaid worden. Je leert materiaal zo te bewerken dat het beeld dat jij en je team voor ogen hadden gerealiseerd wordt. Dit doe je met 2D beeldbewerking software in combinatie met 3D software. 3D software wordt gebruikt voor het creëren van volledig computer gegeneerde elementen zoals karakters of werelden. Deze worden geanimeerd en vervolgens integreer je ze in het gedraaide beeld op een fotorealistische manier.

Immersive media / VR / (Real-time) Animatie
Binnen deze richting richt je je op het vertellen van verhalen met behulp van real-time technieken zoals VR en real-time animatie. VR is een zich snel ontwikkelende nieuwe beeldtaal, waarbij het mogelijk is een intense 3D ervaring te hebben via beeld en geluid. Als je aan de slag gaat met Immersive media, bekleed je vaak verschillende functies binnen je project.

Als kijker ben je ondergedompeld in het verhaal. Je leert met behulp van software een wereld te creëren waarin de gebruiker op kan gaan, er onderdeel van kan worden om zo het verhaal nog intenser te kunnen beleven. Het verkennen van de narratieve mogelijkheden van de interactie met deze 3D wereld is een belangrijke pijler van het VR-curriculum.

Artistieke visie 
In beide richtingen werk je met de nieuwste software en technieken. Dat betekent niet dat je vier jaar lang alleen maar achter een scherm zit. Je werkt nauw samen met de andere disciplines op de Filmacademie om met elkaar, samen, een verhaal te vertellen. Hoe geef je vorm aan ideeën en plannen? En hoe presenteer je jouw werk aan je studiegenoten? Het komt allemaal aan bod in deze opleiding. Je leert jouw kennis van software te combineren met een artistieke, inhoudelijke visie.

The Rookies is één van de grootste platforms voor kunstenaars op het gebied van o.a. visual effects, games, animatie en immersive media en sinds 2010 organiseren zij een competitie voor opleidingen en hogescholen in verschillende studierichtingen. In 2021 eindigde de visual effects opleiding van de Nederlandse Filmacademie in de top 10 van Best Visual Effects Schools in the World en op plaats 15 van Best 3D Animation School Schools in the World.

Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen