Over CineGrid

Cinegrid en `Een bizarre samenloop van omstandigheden´
`Een bizarre samenloop van omstandigheden´is het eindexamenproject van de IMVFX-klas van Lichting 2011. Het project is gemaakt met behulp van de technieken die ontwikkeld zijn binnen CineGrid.

CineGrid maakt het mogelijk om beeld en geluid in ongekende kwaliteit te produceren, te verzenden en te vertonen. Het beeld van ’4k’, zoals de technologie genoemd wordt, is minimaal vier keer zo scherp als HDTV; het geluid is ongecomprimeerd en glashelder. Daarmee wordt films kijken, gamen en videoconferencing een bijzondere intense ervaring. Je ziet nuances die anders wegvallen, het beeld is superstrak en het geluid is in maximaal zestien kanalen te beluisteren.

De CineGrid technologie is een onderzoeks-, ontwikkel-, en onderwijstestbed voor digitale cinema waarbij gebruik wordt gemaakt van gedistribueerde supercomputing architectuur.

CineGrid Amsterdam is ontwikkeld door Waag Society, SURFnet, SARA en de UvA, in samenwerking met een groot aantal publieke en private partijen waaronder Holland Festival, Dell, BlenderInstitute, TNO, Media Guild en de Nederlandse Filmacademie. CineGrid Amsterdam sluit aan bij een wereldwijd netwerk waarin hoogwaardige digitale content wordt ontwikkeld, verspreid en vertoond.

Op verscheidene plekken in de wereld, met name de Verenigde Staten en Japan, vinden momenteel snelle technische ontwikkelingen op het gebied van 4K plaats die een grote impact hebben op audiovisuele communicatie. In Europa is nog geen ontwikkelde 4K industrie; buiten een enkel film productiebedrijf is 4K video zo goed als niet aanwezig. Zeker buiten de cinema is 4K video een onontgonnen terrein met een groot potentieel.

Amsterdam bevindt zich door de grote concentratie van creatieve, wetenschappelijke en commerciële partijen in een unieke positie om binnen Europa de koppositie met betrekking tot 4K in te nemen. Binnen het CineGrid Amsterdam project wordt in het hart van Amsterdam een 4K productie- en vertoningsfaciliteit gerealiseerd waarmee onderzoek en ontwikkeling wordt gedaan, uiteenlopende producties gerealiseerd en nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. Zo zullen voorstellingen van het Holland Festival worden vereeuwigd, documentaires gemaakt, komt er deze zomer een volledig open animatiefilm beschikbaar en wordt wereldwijd samengewerkt aan interactieve filmproducties.

CineGrid maakt het mogelijk om 4K (digitale film met een superresolutie en extreem hoge geluidskwaliteit) te produceren en distribueren.

“CineGrid Amsterdam brengt technologie, wetenschap, kunst en onderwijs op een unieke manier samen. Alle disciplines hebben elkaar nodig dit nieuwe terrein te verkennen en toepasbaar te maken“, aldus programmamanager Frank Kresin.

www.cinegrid.nl

Stills uit 'Een bizarre samenloop van omstandigheden'

Delen