London Calling: Johnny werkte mee aan Fantastic Beasts en leerde zichzelf verschijnselen

Johnny Roek (26, student IMVFX) lijkt haast zelf wel te kunnen toveren. Afgelopen zomer liep hij namelijk stage bij Double Negative in Londen. Het digitale broertje van Hollywood en bekend van bijvoorbeeld The Hunger Games, de Bourne films en de ‘nieuwe Harry Potter’ Fantastic Beasts. Een bedrijf dat normaal gesproken geen stagiairs aanneemt. Is hij the chosen one

Als Johnny wordt gebeld op een goede dag ergens in juni, kan hij zijn oren niet geloven. Of hij aankomende maandag kan beginnen bij Double Negative. Na jarenlang dromen en contacten leggen heeft hij het geflikt. Het prestigieuze bedrijf begint aan een nieuwe productie en heeft hem nodig. Nog voordat hij er erg in heeft zit hij in het vliegtuig naar Londen waar een fonkelende hotelkamer op hem wacht. De komende maanden gaat hij werken aan de film Fantastic Beasts and Where to Find Them; naar het gelijknamige boek van J.K. Rowling.

“Ken je verschijnselen?,” vraagt Johnny. “Ja, van Harry Potter. Mensen die zichzelf van de ene plek naar andere kunnen toveren. Dat effect heb ik gemaakt voor Fantastic Beasts. De film zit er vol mee. Let bijvoorbeeld op het draakachtige monster Obscurus. Als die vliegt lijkt het net alsof er een soort flarden aan het beest hangen. Die flarden, dat was ik dus.”

“Weet de juiste mensen te vinden, blijf ze stalken. Uiteindelijk weten zij jou weer te vinden.”

Samen met 600 anderen werkt hij aan de film. “En dat is dus alleen nog maar het digitale gedeelte. Ik begon als junior – logisch natuurlijk – en was in het begin best wel bang. Is dit niet veel te hoog gegrepen voor mij? Maar ik merkte dat ik goed kon meedraaien. Ik werk al jaren met het programma dat zij ook gebruiken – Houdini. Een goede match, want na een paar weken werd ik verplaatst naar Mid-Level. Hier zat ik echt tussen de grote jongens. Ik kon het echt nauwelijks geloven.”

Een paar van die grote jongens leerde Johnny voor het eerst kennen op de Filmacademie in Amsterdam. “Een leraar regelde een gesprek met een van deze mensen. Ik heb hem mijn werk laten zien. Hij was onder de indruk en zei dat ik het volgend jaar zeker nog een keer zou moeten proberen. Dat heb ik gedaan, maar kreeg toen hetzelfde antwoord. Toevallig was ik een aantal maanden later op vakantie in Londen. Ik heb die mensen toen gebeld voor een afspraak en ik was welkom. Helaas is het toch niet gelukt om af te spreken, maar ik kwam ze weer tegen op de FMX beurs in Duitsland. Een week later kreeg ik het telefoontje.”

Als tip voor andere studenten zegt Johnny door te zetten. “Weet de juiste mensen te vinden, blijf ze stalken. Uiteindelijk weten zij jou weer te vinden.”

 

Delen