Mathijs Mulder

Mathijs Mulder

Course
Scenario
Class
2019
Email
mathijs.mulder@live.nl

In alles zit een verhaal en als het verhaal Mathijs raakt, wil hij het vertellen. Op de middelbare school kwam hij erachter dat hij verhalen wilde vertellen met films. Voordat hij begon op de Filmacademie, heeft hij twee jaar aan de Universiteit Utrecht gestudeerd (Theater,- Film,- en Televisiewetenschappen en Taal,- en Cultuurstudies) waar hij leerde analyseren. Hoe werkt een film? En waarom kijken we er graag naar? Dit soort vragen leerde hij te beantwoorden. 
Op de filmacademie mocht hij zijn theoretische kennis in de praktijk gaan brengen. Met vallen en opstaan zocht Mathijs naar welke verhalen hij ├ęcht wilde vertellen en waarom. Hij leerde waar hij goed in is en ook waar hij niet goed in is. Hij leerde dat zijn hart het meest bij komedie ligt, wat hij kon uitoefenen in de films Rouwclown (2017, geschreven met Thomas van Noort en geregisseerd door Myrte Ouwerkerk), Stille Nacht (2018, Max Everett) en The Underground (2019,  Max Everett). Alleen bleek de speelfilm niet langer het middel te zijn om zijn verhalen te vertellen. De serie is het middel wat bij hem past. Dit werd bevestigd toen hij het geluk had om als stage bij Lemming Film research te doen, te analyseren en opzetten te maken voor twee(!) mogelijke series. 
Zodra Mathijs buiten de betonnen muren van de Filmacademie sta, wil hij series gaan schrijven, alleen of met anderen, komisch of misschien wel mysterieus. En als hij ze niet mag schrijven, dan zou hij ze graag willen analyseren om ze beter te maken, als dramaturg. Momenteel is hij bezig met het schrijven van een serie waarmee hij vragen wil stellen over hoe we in Nederland omgaan met verandering en de angst daarvoor. Hij mist verhalen over ons land en onze cultuur en gelooft dat verhalen hierover te vinden zijn in onze geschiedenis. Deze verhalen raken hem en wil Mathijs vanuit zijn perspectief vertellen omdat ze ook anderen kunnen raken. Hij wil werelden scheppen waarin we even kunnen verdwijnen, met personages die we niet in het dagelijks leven zien, waar we om kunnen lachen en die ons laten nadenken over de wereld en de verhalen waarin we zelf leven.
 

Back to list
Share