Jordy Pijper

Jordy Pijper

Course
Montage
Class
2021
Website
jordypijper.com
Email
info@jordypijper.com

Jordy liep stage bij DC25 (Bas Icke NCE, Jasper Quispel NCE).

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie? 
Mijn beste herinnering aan de Filmacademie zijn de DiMiBi dagen (Dinsdag Middag Bios). Met een goed beargumenteerde motivatie kon iedere student een film pitchen om deze dinsdag einde dag in de projectiezaal te vertonen. Vaak waren dit films die ik zelf niet zo snel zou tegenkomen of juist klassiekers waarbij ik dan mooi de mogelijkheid kreeg om de film alsnog op het grote doek te mogen ervaren.

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar? 
Voor mij was de grootste verrassing van de afgelopen jaren hoe snel en onbewust je veel kennis vergaart. Pas als je terugdenkt aan de persoon die je was toen je binnenkwam op de academie kun je zien hoe je bent gegroeid en verder bent ontwikkeld. Door de jaren heen krijg je steeds meer gevoel voor je ambacht, je werkt beduidend sneller en de techniek ben je eerder de baas.

Op welk project ben je het meest trots? 
Het meest trots ben ik op mijn afstudeerfilm De dochter van de dominee (Christine Boersma, 2021), een reflectieve documentaire over de zoektocht naar identiteit en het loskomen van een bepaald opvoedingsbeeld. De film was een flinke puzzel in de montage mede door het vele gebruik van interview met verschillende personen waardoor een juiste structuur vinden voor de vertelling een mooie uitdaging bleek te zijn. 

Welke wijze woorden hebben het meest indruk gemaakt? 
De woorden "Admit when you're wrong and laugh about it" hebben op mij de meeste indruk gemaakt omdat ik eerlijkheid in de montagekamer één van de belangrijkste dingen vind. Samen ben je de beste film van het materiaal aan het maken waarin geen plaats is voor de ego van een regisseur of editor. Je moet kunnen lachen om de probeersels die niet werken met als doel te vinden wat de film dan wel van je vraagt. Ook van slechte ideeën komen goede ideeën!

Wat is het leukste aan jouw vakgebied? 
Het leukste aan mijn vakgebied vind ik hoe de vertelling in de montage in haar definitieve vorm gegoten wordt en dit eigenlijk de start van de laatste fase van de film inhoudt. Beeld, geluid, muziek, titels, alles komt bij elkaar en voor het eerst is te zien hoe alle maandenlange gedachtegangen in een tijdlijn samen zullen werken. Om vervolgens het project te blijven kneden tot je eindproduct en wekenlang over film en inspiratiebronnen te praten, maak mij er maar voor wakker!

Waar haal je inspiratie uit?  
Veel van mijn inspiratie haal ik wederom uit allerlei films maar ook fotografie en muziek zijn prachtige bronnen om enthousiasme voor het vak mee op te wekken.

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen? 
He​t eerste wat ik ga doen na het afstuderen is gewoon hard aan de bak met werk, er moet altijd gemonteerd worden. Daarbij staat een nieuwe montageset samenstellen ook op de planning.

Wat zijn je toekomstplannen? 
In de toekomst wens i​k natuurlijk een prachtige eigen studio naar smaak te ontwerpen om alle aanstaande projecten (zowel documentaire, fictie als commercials/clips) te mogen realiseren. Het lijkt me tof om wat internationalere opdrachten binnen te halen en gelieve heel wat festivals af te gaan waar ik hopelijk iets van mijn eigen werk kan bewonderen.

Back to list
Share