Katarina Zdjelar

Katarina Zdjelar

Research groep
Lectoraat
Functies
Kenniskring

Katarina Zdjelar groeide op in Belgrado en woont momenteel in Rotterdam. Ze werkt voornamelijk met video en onderzoekt de manier waarop een lichaam een ander lichaam ontmoet als een plaats van verzet en mogelijkheden, waarbij ze wijst op de fragiele kracht van collectieve actie. Stem, muziek, geluid en taal vormen de kern van haar werk. Katarina Zdjelar heeft een MA in Fine Art van het Piet Zwart Instituut in Rotterdam, is afgestudeerd aan de University of Arts Belgrade en heeft de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam gedaan. 

Katarina Zdjelar vertegenwoordigde Servië op de 53e Biënnale van Venetië en nam deel aan talrijke internationale solo- en groepstentoonstellingen op locaties als de 11e Biënnale van Berlijn, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; Metropolitan Museum of Photography, Tokyo; Frieze Foundation, Londen; Casino Luxemburg; De Appel, Amsterdam, MACBA Barcelona; MCOB Museum of Contemporary Art Belgrade; Museum Sztuki Lodz. Ze heeft haar werk ook getoond op verschillende filmfestivals waaronder het Oberhausen Film Festival, International Film Festival Rotterdam en het Auteur Film Festival Belgrado. Ze ontving verschillende prijzen, meest recentelijk de MMSU Award van de 24eZagreb Salon (2019) en de Dolf Henkes Prijs (2017), terwijl ze tevens ze op de shortlist stond voor de Nederlandse Prix de Rome Award (2017) waar ze eerder, in 2010 beloond werd met de Kinderprijs.  

Katarina Zdjelar is tevens docent en werkte in die hoedanigheid in meerdere academische en postacademische instellingen. Momenteel bekleedt ze een positie als kerndocent aan het Piet Zwart Instituut (MA Fine Art), WdKA Rotterdam en de Master Artistic Research aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam.
www.katarinazdjelar.net

 

Terug naar lijst
Delen