Pablo Martinez-Zárate

Pablo Martinez-Zárate

Research groep
Lectoraat
Functies
Artist in Residence

Pablo Martínez-Zárate is een mediakunstenaar, documentairemaker en wetenschapper die woont en werkt in Mexico-Stad. Zijn werk verkent de interconnectie tussen geheugen, lichaam en territorium door middel van experimentele mediapraktijken. Pablo Martínez-Zárate wordt beschouwd als een van de pioniers en belangrijkste exponenten van web- en interactieve documentaire in Mexico en Latijns-Amerika. Zijn films, interactieve projecten en installaties zijn vertoond in belangrijke musea in Mexico en op festivals als DocsMX en Ambulante in Mexico-Stad, MIDBO in Bogota of IDFA in Amsterdam.

Pablo Martínez-Zárate is professor aan de Universidad Iberoamericana Mexico City, waar hij IberoDocsLab.org oprichtte, een platform voor kritische innovatie in de documentairepraktijk. Hij heeft twee non-fictie boeken gepubliceerd die reflecteren op de kracht van kunst in een wereld in crisis: Machines to Hear and Listen at the End of Time. Towards a Practical Critique of Communication (2020), en The Powers of the Image: Body and Death in Audiovisual Culture (2018).

Pablo Martínez-Zárate was gastdocent en spreker op plaatsen als de University of Southern California, Emerson College Boston, Zurich University of the Arts en EICTV San Antonio de los Baños, Cuba. Hij heeft een master in digitale media van de Universiteit van Edinburgh en een PhD in communicatie van de Universidad Iberoamericana Mexico City.
https://pablomz.info/

Terug naar lijst
Delen