Onze Visie
In onze projecten hebben we gezien hoe het aannemen van een onderzoeksmentaliteit filmpraktijk en onderwijs kan transformeren in levende entiteiten die gevormd worden door iedereen die erbij betrokken is. Filmmakers, kunstenaars en docenten van de Filmacademie doen al onderzoek in hun dagelijkse praktijk en vergaren daar (praktische) kennis. Als we dit gegeven goed benutten, kan het een unieke bijdrage worden aan wat we normaal verstaan onder 'onderzoek'.
Gepositioneerd op het kruispunt tussen kunstpraktijk en kennisproductie kan onderzoek flexibel antwoorden formuleren op de vragen die worden opgeroepen door het veranderende landschap van de cinema en de wereld waarin het gemaakt wordt.
We hebben gezien dat het individuen stimuleert om te experimenteren, om conventionele manieren van filmmaken te ondervragen en hun nieuwsgierigheid te verdiepen door de taal van film te vernieuwen.
We hebben de tastbare effecten gezien van het terugvoeren van deze resultaten naar het onderwijs. Zo leiden we een nieuwe generatie fantasierijke, kritische makers op.
We hebben de inspirerende samenwerkingen en connecties gezien die ontstaan uit het delen van deze projecten, zowel in de lokale als de internationale film- en onderzoeksgemeenschap.
Ons Lectoraat wil tijd en ruimte bieden voor deze onderzoeksmentaliteit om te groeien en onderwezen te worden. Tegelijkertijd reflecteren we ook op hoe we een betere infrastructuur kunnen creëren om onderzoek te delen en te ondersteunen. Hieronder een overzicht van onze projecten en hoe ze aansluiten bij onze visie.
Het ondersteunen van nieuwe onderzoeken
De Greenhouse programma’s – één voor studenten, één voor docenten en medewerkers – nodigen deelnemers van de Filmacademie uit om zaadjes te planten van hun eigen onderzoeksidee. Daarna kunnen ze die laten groeien met begeleiding en financiële steun van het Lectoraat. Het Greenhouseproject zorgt ervoor dat we direct aansluiten bij wat er in de hoofden van onze gemeenschap omgaat. We geven hen de ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen die belangrijk zijn voor hezelf en de Academie.
Het AI Greenhouse verkent alle verschillende manieren waarop AI gebruikt kan worden bij de productie, postproductie, distributie en archivering van film – manieren die creatief, ethisch en duurzaam zijn. Het Lectoraat onderzoekt de impact van AI op film ook binnen de AHK-brede AI Research Group. We organiseren ook gerelateerde evenementen.
Door mee te doen aan het AIR programma van de AHK kunnen we externe kunstenaars uitnodigen om hun eigen onderzoeksonderwerp op de Academie te verkennen. We zorgen voor een wederzijds stimulerende relatie tussen kunstenaar, school en studenten, waardoor de filmmakers ook weer bijdragen aan het curriculum van de Academie.
De Kenniskring biedt het kernteam van het masterprogramma en onze eigen onderzoekscoördinator 20% van hun werktijd om hun eigen onderzoek te ontwikkelen. Elke docent-onderzoeker heeft zijn eigen project dat ook vaak met masterstudenten wordt verkend in workshops.
De Fellows Group nodigt alumni van de master uit een aanvraag te doen een zogenoemd ‘fellowship’, waarmee ze kunnen voortbouwen op het onderzoek dat ze hebben ontwikkeld tijdens hun studie. Dit project zorgt voor continuiteit van hun projecten en creeert verbinding met huidige studenten, doordat de Fellows hun proces met hen delen.
FilmED biedt docenten de zo broodnodige tijd, ruimte en dialoog die ze nodig hebben om hun eigen pedagogiek te ontwikkelen. Deze samenwerking tussen de Filmacademie, Łódź Film School (Polen) en HDK-Valand (Zweden) nodigt bachelor-, master- en PhD-docenten uit om samen te werken en elkaar te inspireren. Zo produceren ze nieuwe methoden, opdrachten, workshops en curricula.
Het uitvoeren en onderwijzen van onderzoek
De Master of Film: Artistic Research in and through Cinema is de basis waaruit het Lectoraat is gegroeid. Er is nog altijd een sterke wederzijdse verbinding tussen beide. Deze unieke tweejarige opleiding geeft filmmakers tijd en ruimte ‘to think through making’ en een onderzoeksgerichte praktijk te ontwikkelen.
Het verzamelen en delen van onderzoek
De Research Atlas is een intern platform voor de Master of Film: Artistic Research in and through Cinema. Als reactie op de behoefte aan een aangepast, levend archief dat verschillende vormen van onderzoek kan hosten, is dit een archief van masterprojecten dat het delen van, en voortbouwen op kennis mogelijk maakt.
Turning Round the House is een speelse methodologie die we intern creëerden om de collectieve wijsheid van de gemeenschap aan te boren om te helpen bij het ontwerpen van de Research Atlas. Omgezet in een kant-en-klare handleiding, kan het nu door andere instellingen gebruikt worden om hun eigen infrastructurele behoeften op te halen en aan te pakken.
Het NFA Research Weekend is een live evenement dat we organiseren om alle verschillende onderzoeksprojecten die we binnen de Filmacademie hebben geïnitieerd te consolideren. Door onze onderzoeksgemeenschap bij elkaar te brengen, krijgen deelnemers de kans om elkaar te ontmoeten, het podium te delen en hun werk aan elkaar te presenteren.
Onze bibliotheek van publicaties zorgt ervoor dat onze onderzoeksprojecten een tastbare vorm aannemen. Het biedt een reflectie op het proces en een middel om resultaten te delen en archiveren.