Aldo Vreeburg

Aldo Vreeburg

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie?
Mijn beste herinnering aan de Filmacademie is de hechtheid die je opbouwt met elkaar. Je vrienden worden je collega’s en andersom. Door samen lief en leed te delen en elkaars creativiteit te stimuleren hebben we elkaar naar een hoger niveau getild. Samen tot in de late uurtjes doorwerken (al dan niet met een wijntje en lekker eten) om voor het hoogst haalbare resultaat te gaan. 

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar?
De grootste verrassingen afgelopen jaren waren de technische en ambachtelijke aspecten waarvan ik nooit voor mogelijk hield dat ik het in mij had die ineens naar buiten kwamen. Van decorbouw tot kostuums naaien en productioneel alles regelen; keer op keer dook ik een stukje dieper en met veel vallen en opstaan bleek ik veel meer te kunnen dan ik zelf ooit had gedacht. 

Op welk project ben je het meest trots?
Onze afstudeerfilm Cocon (Lisette Vlassak, 2021) was niet alleen qua vorm maar ook wat betreft grootte het meest uitdagende project wat ik heb mogen doen op de academie. Alleen een kostuumdepartement opzetten en de kleding voor zoveel acteurs met zoveel scriptdagen en zulke hoeveelheden figuratie bijeenbrengen en terugzien op beeld was een onvergetelijke ervaring. 

Welke wijze woorden hebben het meest indruk gemaakt?
Zonder wrijving geen Glans. 

Wat is het leukste aan jouw vakgebied?
Mensen kijken en het uitpluizen van karakters! Men onderschat vaak de kracht van kleding. Elke dag wanneer we ons aankleden, vertellen we de wereld bewust of onbewust, wie we zijn, hoe we ons voelen, waar we vandaan komen of waar we naar toe gaan. Door middel van deze taal van kleding construeer ik in mijn kostuumontwerp een beeld dat aan het publiek vertelt wie het karakter is en hoe het zich voelt. Daarnaast vind ik het heel interessant om een acteur te helpen zich in te leven in diens karakter en hen te transformeren doo rmiddel van een kostuum. 

Waar haal je inspiratie uit? 
Ik haal mijn inspiratie uit alle mogelijke hoeken. Boeken, musea, films maar ook een middag mensen kijken op een terras levert bergen inspiratie op. 

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik hoop binnenkort aan de slag te kunnen binnen een kostuumdepartement van een inspirerende ontwerper. Daarnaast hoop ik over enkele jaren zelf aan de slag te kunnen en misschien wel nog mooiere dingen te gaan maken met mijn medestudenten! 

 

Terug naar lijst
Delen