Eline Oppewal

Eline Oppewal

Eline liep stage bij ShoSho en 3voor12.

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie?
Er is niet één specifieke herinnering die bij mij opkomt bij deze vraag. De Filmacademie is een soort van achtbaan waar je van hot naar her wordt gesleurd, letterlijk en figuurlijk. Als je door het stof gaat de laatste uren van een deadline, deze zijn altijd slopend en meedogenloos, maar tegelijkertijd zijn het ook mooie tijden. De herinneringen aan samen strijden voor het mooiste eindresultaat zullen mij altijd bijblijven. Hoe moe ik daarna ook was.

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar?
Toen ik op de Filmacademie kwam dacht ik dat ik bij de Visual Effects giganten aan de slag wilde. ‘De nieuwe Harry Potter maken!’. Dat was een beetje het uitgangspunt. Gaandeweg heb ik me gerealiseerd dat ik me helemaal niet thuis voel binnen een grote VFX studio, waar je met wel duizend man aan dezelfde film werkt. Ik heb het nodig dat ik het gevoel krijg dat ik echt een film maak, in plaats van alleen maar één shot. Misschien is dit niet een hele grote concrete verrassing, maar ik vond het interessant om te ondervinden hoe die mindset binnen vier jaar is veranderd bij mij.

Op welk project ben je het meest trots?
Het X-project Verlangen dat we het afgelopen jaar hebben neergezet, ben ik bij uitstek het meest trots op. Bij dit project hebben we echt de grenzen opgezocht binnen het VFX vakgebied zoals we dat hier op school kennen.  We hebben unieke technieken gebruikt om de analoge geschilderde wereld samen te brengen met de digitale 3D animatie wereld. Het was een hele uitdaging om de goede manieren hiervoor te verzinnen en toen we begonnen aan het maakproces wisten we eigenlijk nog niet zo goed waar het schip zou stranden. Gaandeweg hebben we met elkaar een unieke en bijzondere stijl neergezet, waar ik heel erg trots op ben. Als supervisor van Verlangen heb ik het gevoel dat ik echt mijn steentje heb bijgedragen en ik mijn eigen stempel terug zie in de film. Iets wat in het VFX vak nog wel eens verloren wil gaan. Het was zeker niet altijd een makkelijke weg, maar uiteindelijk is het een super bijzondere film geworden waar we met de hele VFX-klas en crew erg tevreden mee zijn. Bij de internationale VFX organisatie ‘The Rookies’  hebben we met Verlangen een ‘excellence award’ in de wacht gesleept, wat veel goeds belooft voor het komende festivalseizoen.

Wat is het leukste aan jouw vakgebied?
Het leukste aan Visual Effects is dat alles mogelijk is. Elke stijl, elke vorm, elke beweging, elk verhaal kan verteld worden met dezelfde middelen. Het klinkt heel erg cliché, maar het is honderd procent waar. De creatieve vrijheid en mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan het zo gek niet bedenken, en je kan het maken. Nu geldt dat voor elke discipline binnen de filmwereld weliswaar, maar bij VFX is het toch net een stukje meer magie.

Waar haal je inspiratie uit? 
Muziek is voor mij een grote inspiratiebron. Eigenlijk heb ik altijd muziek op staan, wat me meeneemt  in een bepaalde flow. Ik hou ervan om nieuwe muziek te ontdekken, wat mij vervolgens weer kan inspireren voor nieuwe projecten binnen de filmwereld. Muziek is echt mijn (tweede) passie en wil dat graag op zoveel mogelijk manieren in mijn leven implementeren. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit videoclips, visual projecties bij shows en korte (animatie) films op bijvoorbeeld vimeo.  Hierdoor raak ik bekend met nieuwe stijlen en invalshoeken binnen Visual Effects. Het vakgebied van VFX is ontzettend breed en je kan er heel veel kanten mee op. Bijvoorbeeld live projecties bij concerten of in musea zijn ook een vorm van Visual Effects. Dit zijn inspiratiebronnen waar je op de filmacademie niet zo snel mee in aanraking komt. Daarom probeer ik deze buiten mijn studie zelf op te zoeken.

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen?
Eerst even goed vakantie houden! Net zoals iedereen waarschijnlijk. De filmacademie doe je niet even met twee vingers in je neus, dus na vier jaar hard werken is even een korte pauze geen verkeerd idee.

Wat zijn je toekomstplannen?
Nadat ik klaar ben met even stevig vakantie vieren begin ik in september met een stage bij het muziekplatform 3voor12 van de VPRO. Ik zal voornamelijk recensies en nieuwsberichten gaan schrijven. Dit is iets totaal anders dan de filmacademie, maar ik hoop hier mijn passie voor muziek en schrijven verder te ontwikkelen. Als ik dan volgende winter klaar ben met die stage, hoop ik een baan te vinden waarbij ik mijn skills als VFX artist en filmmaker kan combineren met mijn liefde voor muziek.  Werken voor een kunstcollectief waar ik mijn eigen creatieve vrijheid krijg en Visual Effects een combinatie vindt met muziek, is mijn ultieme droom. Met een klein team werken aan een ambitieus en kunstzinnig origineel project, klinkt mij als ‘muziek’ in de oren. Projecten waar iedereen zijn eigen talent en creativiteit in kwijt kan. Dus als je dit leest en je hebt een studio die zich enigszins kan vinden in deze omschrijving: hit me up!

Terug naar lijst
Delen