Faydim Ramshe

Faydim Ramshe

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie? 
Tijdens de introductieweek waren er activiteiten georganiseerd met als thema the Hunger Games. Tijdens een speurtocht vond ik een dood konijn, dat ik toen heb achtergelaten op een stok in de grond bij een geënsceneerd slagveld. Zelf vond ik dit heel erg passend bij het thema, maar een groot deel van mijn nieuwe studiegenoten was compleet gechoqueerd. Dezelfde avond stond er varkensvlees op het menu waar dezelfde mensen gretig van genoten. Deze ervaring heeft mij doen inzien wat het belang is van perspectief. 

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar? 
Mijn grootste verrassing van de afgelopen vier jaar is dat Ernie Tee, na honderddertig jaar trouwe dienst en toewijding, toch met pensioen is gegaan; waarbij de academie toch een klein beetje van haar magie heeft verloren. 

Op welk project ben je het meest trots? 
Natuurlijk ben ik het meest trots op onze afstudeerfilm. Het is fantastisch om te zien wat we hebben kunnen bereiken ondanks alle restricties, tegenslagen en emotionele buien. 

Welke wijze woorden hebben het meest indruk gemaakt? 
Tijdens IDFA 2019 heb ik mogen spreken met de Iraanse filmmaker Moshen Makhmalbaf, een van de vaders van de Iraanse New Wave cinema. Hij gaf mij een tip over het maken van film in donkere tijden. In plaats van een film maken over de duisternis, kun je beter een film maken die juist een licht is in diezelfde duisternis. 

Wat is het leukste aan jouw vakgebied? 
Wat mij de meeste voldoening geeft in mijn vakgebied is het feit dat ik de eindverantwoordelijke ben voor de inhoud van een project. Dit daagt mij uit om de rol van leider te vervullen en op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. 

Waar haal je inspiratie uit? 
Tijdens mijn tijd op de academie was er eigenlijk alleen ruimte voor inspiratie die puur vanuit mijn eigen verwondering kwam. Door het hoge tempo was er simpelweg geen ruimte om mijzelf fatsoenlijk in de maatschappij onder te dompelen. Na de academie hoop ik mij te kunnen laten inspireren door de maatschappij om mij heen. 

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen? 
Na mijn afstuderen ga ik eerst een goed op vakantie en mijn familie in Iran weer eens opzoeken. 

Wat zijn je toekomstplannen? 
Na de academie wil ik gelijk gaan werken aan mijn volgende filmidee. Ik zou mij graag vrij willen voelen en goed de tijd nemen om geïnspireerd te raken.

Terug naar lijst
Delen