Lotte Salomons

Lotte Salomons

Opleiding
Regie Documentaire
Lichting
2021
E-mail
lottesalomons@gmail.com

Wat is het leukste aan jouw vakgebied? 
Het leukste aan mijn vakgebied is dat er een ontzettend breed scala aan documentairevormen bestaat. Zo kan je bijvoorbeeld een hybride film maken waarin de grens tussen fictie en documentaire vervaagd is, kan je een hele experimentele en abstracte film maken of een observerende film waarin je personages leidend zijn. Bij het maken van een documentaire word je constant geprikkeld opnieuw naar de realiteit te kijken met een andere invalshoek, waarna je deze realiteit vormgeeft in beeld en geluid. 

Waar haal je inspiratie uit?  
Ik haal mijn inspiratie uit verschillende kunstvormen. Zo vind ik het theater een inspirerende plek, net zoals het museum. Ik probeer veel boeken te lezen, de krant te lezen en natuurlijk heel veel films te kijken! Wat mij het meest inspireert zijn makers als; Chris Marker, Vera Chytilová, Tarkovsky, Victor Kossakovsky, Helena Třeštíková, Godfrey Reggio, Werner Herzog en Laurie Anderson.  

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen? 
Nadenken over wat voor films ik na mijn afstuderen wil maken! Het uitwerken van filmplannen om in te kunnen dienen. Naar de film gaan nu de filmhuizen weer open zijn. En me vooral heel veel laten inspireren! 

Wat zijn je toekomstplannen? 
Ik hoop vooral heel veel documentaires te mogen maken in de toekomst. Ik zou graag nog een jeugddocumentaire willen maken voor kids & docs, een lange documentaire willen indienen en misschien nog een animatie willen ontwikkelen! 

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie? 
Moeilijk om te kiezen, het zijn er zoveel! Een van de leukste ervaringen op de filmacademie vond ik om op 16MM film te draaien. Ook vond ik de inspiratie lessen van Eugenie en Albert ontzettend leuk en leerzaam, hoe je grip krijgt op iets wat van nature een heel intuïtief proces is. En natuurlijk de maakprocessen achter alle films! 

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar? 
Hoe iedereen zoveel beter is geworden in zijn/haar vakgebied en hoe iedereen individueel en in samenwerkingen is gegroeid! Ik heb het geluk gehad in een jaar te zitten met zoveel mensen die ontzettend gemotiveerd zijn het beste uit zichzelf en het beste uit elkaar te halen. Niet bang te zijn om elkaar te bevragen, uit te dagen en te reflecteren om vervolgens nog meer te leren en te ontwikkelen!  

Op welk project ben je het meest trots? 
Ik ben het meest trots op de laatste drie films die ik gemaakt heb, vanwege het vormonderzoek en het experiment wat we zijn aangegaan, zonder de inhoud te verliezen! Zo is mijn derdejaars film een hele abstracte en experimentele weergave van de realiteit geworden. Is de animatiefilm een onderzoek naar hoe en of we een schilderij tot leven konden laten wekken en heeft productiondesign in mijn afstudeerdocumentaire een grote rol gekregen, waarin we onderzochten wat het zou betekenen om onze personages in een fictieve omgeving neer te zetten en opzoek te gaan naar het documentaire moment.   

Terug naar lijst
Delen