Stella Rammeloo

Stella Rammeloo

Stella liep stage bij Pedri Animation en werkte daar aan Ultra Kort: Aeronaut (Leon Golterman) en The Smile (Erik van Schaaik). Op de planning staat ook nog Pinocchio (Guillermo del Toro, Netflix, in Portland USA).

Wat is je beste herinnering aan de filmacademie?
Mijn beste herinneringen zijn gekoppeld aan mijn Production Design-klas. Samen hebben we veel mooie uitstapjes mogen maken, zoals het bezoeken van musea en bijzondere architectonische gebouwen in verschillende steden, of op locatie tekenen. Daarnaast is het bouwen van onze Hong Kong set ook een mooi project geweest dat we hebben mogen delen met elkaar. 

Wat was de grootste verrassing van de afgelopen vier jaar? 
De grootste verrassing was dat ik mijn droomstage in Amerika had geregeld. Ik had ontdekt dat Guillermo del Toro bezig was met een stop-motion adaptatie van Pinocchio. Het klonk als een project dat precies in mijn straatje viel! Bart Römer had mij in contact gelegd met de producenten, en van daaruit was het balletje gaan rollen. Echter sloeg een paar weken voor mijn vertrek het noodlot toe, de corona-uitbraak. Dit was tegelijkertijd ook mijn allergrootste teleurstelling: het moeten uitstellen van mijn bijzondere stage. Er is gelukkig gigantisch veel begrip voor mijn situatie vanuit alle betrokken partijen. Nu ruim een jaar later heb ik nog steeds goed contact met de productie, en hoop ik binnenkort alsnog bij ze aan te kunnen sluiten. 

Op welk project ben je het meest trots?
Kimiko is een stop-motion animatie project dat ik samen met Marieke Swinkels ben gestart. Dit was een onderneming van bijna anderhalf jaar, met een hele lange ontwikkeling. Ik ben hier het meest trots op, omdat wij als team zo klein en nauw met elkaar hebben samengewerkt en iets heel bijzonders en eigens hebben neergezet. Los van dat dit mijn eerste stop-motion project is (wat op zichzelf al een uitdaging is), hebben we ook uitdaging gezocht in het experimenteren met verschillende technieken. Het is nu nog een teaser, die wij als team na de Filmacademie hopen te realiseren tot een korte film. 

Welke wijze woorden hebben het meest indruk gemaakt? 
"Het is maar een schoolopdracht"
Ik ken geen één student die niet gigantisch ijverig, gemotiveerd en gepassioneerd is op de Nederlandse Filmacademie. We zijn allemaal mensen die de volle 100% geven. Dat is schitterend en daar ontstaan hele mooie resultaten uit. Maar tegelijkertijd gaan we daarmee helaas ook vaak over onze eigen grenzen heen. Op dat moment zelf heb je tunnelvisie en lijkt je hele carrière af te hangen van je project, en vervolgens vergeet je ervan te genieten. Daarom heb ik gemerkt dat het soms helpt om elkaar eraan te herinneren dat het maar een schoolopdracht is.

Wat is het leukste aan jouw vakgebied?
Het uitgangspunt van Production Design is het vormgeven van een film, maar daarbij ga je ook nadenken over de diepere laag in een film en hoe je dat door middel van vormgeving kan ondersteunen. Ik vind het heel interessant om de essentie van het verhaal te conceptualiseren, waarbij ik voor mijzelf vormgevingsregels bedenk. Door dit te doen ontstaat er een uitgesproken sfeer waarmee je hoopt de emotie een extra lading te geven. Ik ontwerp graag met speelsheid, fantasie, en een sterk concept dat tot in detail is uitgedacht. En daar ligt ook het knooppunt met mijn interesse in animatie, omdat er in animatie geen grenzen zijn in het ontwerpen en bedenken.

Waar haal je inspiratie uit?  
Op het moment dat ik mij aansluit bij een project laat ik mij inspireren door de hele wereld om mij heen. Dat is elke keer weer een nieuw proces waarbij je onderaan moet beginnen. Daarbij laat ik alle ideeën en indrukken in het begin toe, en na een tijdje ga ik filteren op gevoel. Inspiratie voor mijn vak kan op heel veel manieren plaatsvinden, van kunst tot architectuur, tot materiaaluitdrukking of bijzondere vormen, noem maar op. Maar de essentie en emotie van het verhaal, gekoppeld aan mijn gevoel, is uiteindelijk leidend voor het ontwerp. 

Wat is het eerste dat je gaat doen na je afstuderen? 
Ik hoop dat we tegen die tijd een grote afstudeerborrel met elkaar mogen houden, dat hebben we wel verdient! 

Wat zijn je toekomstplannen?
Als ik één ding heb geleerd van de pandemie, is dat veruit plannen geen zin heeft. Op dit moment is het eerstvolgende wat ik wil doen mijn Amerikaanse stage. Verder hoop ik in de nabije toekomst samen met de Kimiko-crew onze korte film te mogen realiseren. En wie weet wat er daarna op mijn pad komt, hopelijk veel moois!

 

Terug naar lijst
Delen