Tessa van der Riet

Tessa van der Riet

Tessa van der Riet (Amsterdam, 1996) ontdekte in 2014, tijdens de opleiding basis Regie, Camera en Montage aan Open Studio, haar liefde voor documentairefilm. Hierna behaalde zij haar propedeuse voor de bachelor Toegepaste Psychologie en volgde een Film & Audiovisuele Media opleiding. Ze kwam erachter dat haar hart bij regie en cinema ligt en besloot de sprong naar de Nederlandse Filmacademie te wagen. 

Naast haar academische carrière heeft ze verschillende culturen verkend, zoals haar roots op Curaçao en in Suriname. Vanuit deze achtergrond ontwikkelde Tessa haar eigen kenmerkende stijl in het vertellen van verhalen door middel van symboliek en door het vastleggen van kwetsbare momenten.

Tessa schrijft, regisseert, filmt en monteert (documentaire) filmprojecten en werkt als freelance-fotograaf. Haar werk raakt verschillende belangrijke thema's, zoals identiteit en sociale structuur, maar Tessa is vooral geïnteresseerd in het verkennen van de grenzen van etnische en culturele gelaagdheid en het vinden van manieren om mensen met elkaar te verbinden. Hierbij probeert ze esthetiek nooit uit het oog te verliezen. De afgelopen tijd houdt ze zich vooral bezig met onderwerpen rondom meisjes- en vrouwenemancipatie.

Ze studeert af met de documentaire De Hemelse Bloem, een film over het losbreken van aangeleerde patronen van schuld en schaamte rondom lichaamsbeeld en vrouwelijke seksualiteit, en fotografeerde haar medestudenten van lichting 2022. 

Terug naar lijst
Delen