Sammy Shefa Idris

Sammy Shefa Idris (2001) is een filmmaker uit Hurdegaryp (Friesland) die in aanraking is gekomen met het documentairevak vanuit urgentie na het verliezen van zijn beste vriend op zestienjarige leeftijd. Hij documenteerde het rouwproces, zijn vrienden en omgeving, en is met deze film aangenomen op de Nederlandse Filmacademie.

Sammy laat zich vooral inspireren door diverse kunstmedia zoals muziek, poëzie, dans, videoclips en integreert deze diverse media in zijn werk. In zijn derde jaar werd zijn film King Ridwan (2023) goed ontvangen. De film volgt Ridwan, die ondanks zijn verstandelijke beperking groots durft te dromen. King Ridwan werd geselecteerd voor diverse filmfestivals, waaronder Cinekid, Go Short en Movies That Matter, en is onderdeel van het NPO 2Doc-platform: Makers van Morgen.

Sammy Shefa Idris studeerde in 2024 af met de film Vaders Zijn Ook Zonen. Een persoonlijke visuele liefdesbrief over verlies en vaderschap. Ook co-regisseerde hij het VFX-Project A Taste of Friendship (co-regie Merel Hogerheijde). Hij streeft ernaar grenzen te verleggen en nieuwe manieren te vinden om intieme verhalen te vertellen, in de hoop de wereld een beetje beter achter te laten dan hoe hij die aantrof.
 

Terug naar lijst
Delen