Tjeerd Dam

Tjeerd Dam

Opleiding
Scenario
Lichting
2024
Website
www.tjeerddam.com
E-mail
tjeerddam@outlook.com

Scenarist en regisseur Tjeerd Dam (Swifterbant, 1998) werd grootgebracht op een boerderij in Flevoland. In 2020 voltooide hij de studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waarna hij scenario studeerde aan de Nederlandse Filmacademie.

Tjeerds fascinatie voor het mysterie van de menselijke ervaring vormt in combinatie met zijn rijke verbeelding, zijn drive om films te maken. Zijn vaak absurde en surrealistische vertellingen raken aan thema’s als eenzaamheid, existentiële leegte, de kracht van verbeelding en de zoektocht naar liefde en geborgenheid.

Humor is een wezenlijk onderdeel van Tjeerds werk, maar ook de duistere kanten van de mens zoekt hij graag op. Zijn empathische inborst zet hem ertoe aan dit altijd te doen vanuit mededogen en nieuwsgierigheid, zelfs voor de mensen die we het minst willen begrijpen.

In 2024 regisseerde Tjeerd zijn eerste film Turbine, gedraaid op de boerderij waar hij opgroeide, tussen de windturbines. Deze gigantische objecten vormden met hun hypnotische gedraai de aanzet tot een surrealistisch verhaal over een jongen die verstrikt raakt in zijn verlangen naar een zorgeloos bestaan als kind.

In zijn afstudeerjaar schreef Tjeerd daarnaast de afstudeerfilm De anatomie van een meermin (Carmen Maria, 2024), over een jongen wiens geloof in meerminnen -ingegeven door zijn vader- afbrokkelt wanneer hij voor het eerst een vrouw ontmoet, regisseerde hij de commercial Verheugtijd en schreef hij mee aan A Taste of Friendship (Merel Hogerheijde & Sammy Shefa Idris / geschreven met Jim Sluis, 2024). Tjeerd liep stage bij Pupkin.

In de toekomst blijft Tjeerd graag doorgaan met zowel schrijven als regisseren. 
 

Terug naar lijst
Delen