De AHK AI Research Group bestaat uit onderzoekers van de Filmacademie, het Conservatorium van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst en het IDLab van de Academie voor Theater en Dans. De groep stelt kunstenaar-onderzoekers en docenten in staat om te onderzoeken, experimenteren en verkennen wat AI betekent voor kunst en kunstonderwijs.
Waarom?
AI is here and it’s here to stay. De effecten van de snelle ontwikkeling zijn al voelbaar. Niet alleen in de manier waarop we kunst maken en leren, maar ook in onze manieren van kennen. Wat moeten onderwijsinstellingen hiermee? Hoe moeten studenten, onderzoekers en docenten werken met AI-tools zoals Chat GPT of Generative AI? Hoe gaat het het onderwijs vormgeven? Om ethisch en duurzaam om te kunnen omgaan met dit veranderende landschap, is het cruciaal dat we een kritische en interdisciplinaire aanpak ontwikkelen.
Het onderzoeksproces
We besloten dat de beste manier om het proces te starten en deze vragen te beantwoorden was door de balans op te maken. Hoe wordt AI al gebruikt - hier in de drukke Academies van de AHK? Geïnitieerd door onze lector Mieke Bernink en Erik Lint van het IDlab, en ondersteund door het AHK AIR-programma, gebruikte THINGS TO DO WITH AI een bottom-up benadering. Het leverde een inspirerende inventarisatie van de verschillende manieren waarop AI al wordt gebruikt binnen de verschillende disciplines.
Het evenement bestond uit een lezing gevolgd door korte presentaties van studenten en docenten van elk van de zes academies van de AHK. Ze verkenden voorbeelden van hoe AI wordt gebruikt en begrepen in hun academies. Vervolgens was er ruimte voor vragen, en vonden er een reeks rondetafelgesprekken plaats rond de thema's Creation, Education, Trust, Dream or Doom.
Als reactie op de enorme belangstelling voor dit evenement, werd er door Mieke en haar collega-lector Michiel Schuijer van het Conservatorium, een vervolgd geïnitieerd, met steun van het TCP-programma van de AHK (Thematic Collaborative Projects). Ze richtten een toegewijde AI Research Group op die over een langere periode kon werken aan de steeds evoluerende vragen die AI oproept.
Hoe werkt het?
De AHK AI Research Group brengt onderzoekers samen uit film, architectuur, muziek, en theater/dans die elk werken aan AI-gerelateerde projecten. We faciliteren zowel individueel werk als momenten van collectieve uitwisseling, dialoog en sluiten het project af door proces en voorlopige uitkomsten te delen met een breder AHK publiek.
Wat is het?
Binnen de AHK AI Research Group zijn vijf onderzoeksprojecten ontwikkeld die AI bevragen, verkennen en ermee experimenteren. Op 4 maart 2025 presenteerden deelnemende onderzoekers hun eerste bevindingen tijdens het evenement MORE THINGS TO DO WITH AI. Dit werd gehouden in het IDlab van de ATD voor geïnteresseerden uit de AHK-gemeenschap. Na een introductie werden de volgende projecten gepresenteerd, waarna er ruimte was voor dialoog met het publiek.
De onderzoeksprojecten die de AI Research Group vormen zijn:
- ‘AI: One Person's Utopia is Another Person's Dystopia’ door Miga Bär & Marijn Eken (Nederlandse Filmacademie)
- ‘How to Teach a Chair to Sit’ door Simone C. Niquille/technoflesh Studio (Academie van Bouwkunst)
- ‘A Rhythm Model for Live Music Improvisation’ door Atser Damsma (Conservatorium van Amsterdam)
- ‘Thinking, Feeling, and Writing with Language Models’ door Pablo Núñez Palma (Nederlandse Filmacademie)
- ‘Real-time AI on stage’ door Willem Weemhoff (Academie voor Theater en Dans)
Voor wie is het?
De AHK AI Research Group biedt kansen aan kunstenaar-onderzoekers binnen de AHK om de steeds verder ontwikkelende technologieën van AI te verkennen. Het stimuleert een kritische benadering door de academies heen. Het delen van research-in-progress nodigt de bredere gemeenschap van studenten, docenten, kunstenaars, en onderzoekers uit om over AI te leren, maar ook om betrokken te raken bij het gesprek erover.
- Jaar
2025