Bekijk onze eindexamenfilms!

De Nederlandse Filmacademie is gesloten wegens de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te bestrijden. We vervolgen ons onderwijs grotendeels online. Graag delen we in deze periode regelmatig een eindexamenfilm van onze alumni die je terug kan kijken op NPO Start.

In deze documentaire onderzoekt Mea Dols de Jong waarom haar moeder, Laura Dols, de onafhankelijkheid die al vier generaties lang het leven tekende van haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder, zo graag wil overbrengen aan haar dochter. Het resultaat is een intiem, soms hilarisch en soms verdrietig moeder-dochter portret. De documentaire viel onder andere in de prijzen op het International Student Film Festival in Tel Aviv en het Sehsüchte Studenten Film Festival. 

In Gameboy volgen we vier vrienden in hun eindexamenjaar van de HAVO. In een opwelling besluiten ze de schoolexamens te stelen. Wanneer ze de examens doorverkopen raakt de groep in een roes van baldadigheid. De vriendengroep lijkt onverwoestbaar, maar zodra de buitenwereld lucht krijgt van de zaak dreigen ze hun pas verworven gevoel van vrijheid te verliezen. Gameboy won tijdens Keep An Eye de Topkapi Films Fictie Prijs. 

Is het leven het nog waard, als al je dagen grijs zijn? In deze coming of age wordt de jonge Cato geconfronteerd met haar oudere broer die na een zelfmoordpoging weer thuis komt wonen. Grijs is ook een Kleur won onder andere brons bij de Student Academy Awards en de AVROTROS prijs voor beste scenario. 

Deze korte documentaire uit Lichting 2016 speelt zich volledig af op een cargoschip in de Noordzee. Regisseur Marina Meijer voer mee met de volledig mannelijke crew van een schip dat booreilanden bevoorraad, en kreeg zo een unieke kijk in deze normaal afgesloten mannenwereld. Cargo werd onder andere vertoond in Izmir en Toronto. Marina won in 2019 het Documentaire Stipendium. 

The origin of trouble uit Lichting 2016 won onder andere de Pathé Tuschinski Award en de VPRO Documentaire Prijs won. Regisseuse Tessa Pope gaat de confrontatie aan met haar verleden en de complexe band met haar vader. Via archief en verhalen van verschillende familieleden brengt ze de puzzelstukjes van haar verleden samen tot een ontroerende vertelling over bedrog, liefde, hoop en verlies."

My Silicone Love is geregisseerd door Sophie Dros (lichting 2015). Deze documentaire ontving verschillende awards, waaronder de VERS-prijs, de Haghefilm Digitaal Publieksprijs en de Sehsüchte ‘Beste Korte Documentairefilm’ award.
In de documentaire volgen we Everard. Everard heeft dertien levensechte poppen. Hij praat met ze, kleedt ze aan, heeft seks met ze en houdt van ze alsof het echte mensen zijn. Is hij gelukkig of is hij eigenlijk op zoek naar een echte vrouw? 

In Onno de Onwetende (Lichting 2014) zoekt regisseur Viktor van der Valk naar het 'waarom' van zijn onverklaarbare gevoel. Onno de Onwetende was de Nederlandse inzending voor de Student Academy Award in de categorie Buitenlandse Studentenfilm. Tijdens het Nederlands Filmfestival won het project de Tuschinski Award. Bekijk 'm op NPO start:

SIRENE (Lichting 2017) won onder andere de AVROTROS Scenarioprijs en de KNF Prijs voor beste Filmacademie productie tijdens eindexamenfestival Keep an Eye. SIRENE gaat over de 15-jarige Kay. Kay leeft een jongensleven tussen ronkende crossmotoren, maar diep van binnen knaagt er iets aan hem. Wanneer de charmante Melody zijn leven binnenvaart, lokt hun ontluikende vriendschap hem steeds meer richting dit sluimerende gevoel. Kay raakt meer en meer verstrikt in zijn eigen verwarring...

In Kropsdam is iedereen gelukkig (Lichting 2016) viel in de prijzen op festivals als Go Short en het Noordelijk Film Festival, en werd gescreend in onder andere Taiwan en Dubai. De plot in het kort: “Lammert doet geen vlieg kwaad. Hij woont met zijn sierduiven en zijn beste vriendin Frieda in het Groningse dorpje Kropsdam. Zijn rustige leven wordt ruw verstoord wanneer hij verdacht wordt van een deal met energiebedrijf GreenNow. Lammert is zich van geen kwaad bewust. Toch merkt hij dat het dorp hem anders begint te behandelen. Want in Kropsdam is iedereen gelukkig, behalve als je pech hebt."

Delen