Nog aan het oriënteren?

Misschien is dan het oriëntatiejaar Lichtassistentie iets voor jou.

Een cameraman of -vrouw (tegenwoordig 'cinematographer') doet meer dan registreren van beeld. Dat is weliswaar een kerntaak maar het is slechts een deel van dit vak. Met een goed gevoel voor beeldcompositie druk je als cinematographer een stempel op de stijl van de film, artistiek en inhoudelijk. Je werkt nauw samen met de regisseur, de production designer, de vfx-coördinator, de producent en vaak ook met de editor en de sound designer.

Kijken

Hoe staat iets in beeld? Hoe valt het licht? Hoe komt de acteur het beste tot zijn recht? Je houdt je bezig met alle aspecten die van invloed zijn op het beeld: licht en kleur, vorm en beweging. Met visuele middelen zoals kaders, belichting, shots, lenzen en camerabewegingen vertel je het verhaal dat verteld moet worden, of dat nu documentair of fictie is. 

Of je nu kiest voor documentaire of fictie, je zorgt ervoor dat alle benodigde ingrediënten worden gebundeld in jouw visuele aanpak: het geluidsontwerp, de montage, het production design en de visual effects (bij fictie). Je moet dus goed kunnen luisteren naar anderen maar niet bang zijn om je eigen visie in te brengen. Tijdens draaidagen ben je een vast aanspreekpunt op de set. Na de opnameperiode is er tenslotte de digitale postproductie, ook daarin ben je onmisbaar - denk aan de geluidsafwerking en de beeldbewerking. 

De afstudeerrichting Cinematography leidt vakmensen op, die in samenwerking met de rest van de crew een synthese tussen beeld en geluid kunnen oproepen.   

'Het leuke aan Cinematography is de creativiteit waarmee je moet werken. Elke film heeft een andere stijl en aanpak. Dat houdt het elke keer nieuw en uitdagend'
Michel Rosendaal, Cinematography - lichting 2017
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)

Accreditation and degree

The bachelor's programme in Cinematography is a track within the Bachelor Film and Television. The quality of this programme has been positively assessed by the Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders (NVAO). Information on accreditation and degrees

Delen
 

Nog aan het oriënteren?

Misschien is dan het oriëntatiejaar Lichtassistentie iets voor jou.