Ben je geïnteresseerd in een filmopleiding maar weet je nog niet precies welke richting bij je past? Wil je inzicht krijgen in de totstandkoming van een filmproductie en zou je graag aan de slag gaan als productie- of lichtassistent of assistent production design? 

Dan is één van de richtingen van het oriëntatiejaar van de Nederlandse Filmacademie misschien iets voor jou. Ook als je interesse ligt bij een andere vakrichting, kun je veel leren over het maken van een film, het werken binnen een crew en alle studiemogelijkheden aan de academie. Zo volgde Marit Weerheijm in 2012 het oriëntatiejaar productie-assistentie en werd vervolgens toegelaten tot de opleiding Regie fictie.

 

Meld je aan!

Voor het oriëntatiejaar

 

Houd me op de hoogte!

Meld je aan voor de mailinglijst

In de periode van september tot en met juni kun je een oriëntatiejaar volgen en werkervaring opdoen in de gekozen richting. Het oriëntatiejaar bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. In het theoriegedeelte (vier weken) krijg je een introductie op alle afstudeerrichtingen van de Filmacademie, maar ook de geschiedenis van de filmtaal, set-discipline en opnameleiding komen aan bod. Je volgt lessen, bezoekt bedrijven en filmsets en er zijn gesprekken met professionals. Het praktijkgedeelte loopt door tot de zomervakantie. In deze periode assisteer je bij filmproducties die gemaakt worden door de bachelor studenten van de Filmacademie. In het voorjaar maak je met alle deelnemers van het oriëntatiejaar een korte film.

Naast dit oriëntatiejaar, biedt de Filmacademie ook de mogelijkheid om een Oriëntatiecursus Visual Effects te volgen (september t/m december 2020).

De deadlines voor aanmelding voor het oriëntatiejaar:

 • Productie-assistentie: 15 juni 2020
 • Licht-assistentie: 23 juni 2020
 • Production design-asisstentie: 15 juni 2020
 • Oriëntatiecursus Visual Effects: 
  Helaas is besloten dat de Oriëntatiecursus Visual Effects & Immersive Media niet door kan gaan in september 2020 wegens de maatregelen die zijn ingesteld om het coronavirus tegen te gaan. 

Tijdens dit oriëntatiejaar ga je aan de slag als assistent belichter. Je krijgt les in elektriciteit, lichttheorie, apparatuur en steigerbouw. Je behaalt je Hoogwerker Certificaat en het Voldoend Onderricht Persoon Laagspanning examen (VOP-LS). Tijdens het jaar doe je veel set-ervaring op bij het cameradepartement en sta je als lichtassistent op de set.

Binnen het oriëntatiejaar Lichtassistentie bestaat de mogelijkheid om een module DIT (Digital Image Technician) te volgen. In deze module krijg je onder andere les in data handling, kleurcorrectie en toegepaste computer- en videotechniek. Deelnemen aan deze (extra) module kan alleen bij bewezen geschiktheid. Er is plaats voor maximaal zes deelnemers. Zij zullen, behalve als lichtassistent op tweede-, derde- en vierdejaars projecten, ook worden ingezet als datahandler/DIT op fictie eindexamenfilms. 

Per jaar worden er 12 deelnemers aangenomen.

Deadline aanmelding: dinsdag 23 juni 2020

Meer informatie over het oriëntatiejaar lichtassistentie? 
Juul Bovenberg
juul.bovenberg@ahk.nl

Meer informatie over de DIT module?
Marc Matze 
marc.matze@ahk.nl

Meer weten over het terrein van de lichtassistent/belichter? Kijk dan ook bij de afstudeerrichting Cinematography.

Tijdens het oriëntatiejaar productie-assistentie sta je heel dicht bij het hele proces van het maken van een film: je bent betrokken bij de ontwikkeling, research, bij de opnamen en bij de postproductie. Het oriëntatiejaar productie-assistentie is bij uitstek geschikt om je te oriënteren op het werkveld en een mogelijke studie aan de Filmacademie. Je werkt bijvoorbeeld mee als productie-assistent, locatiemanager of assistent opnameleiding bij tweede-, derde- en vierdejaars Filmacademie producties.

Je krijgt les in alle vaardigheden, zoals het maken van eenvoudige begrotingen, breakdowns, opnameschema's en callsheets, die je nodig hebt om als assistent aan de slag te kunnen op de verschillende producties van de Filmacademie. 

Heel wat jonge Nederlandse producenten gingen je voor: Beau van Assem (Wolfstreet), Rianne Poodt (The Rogues), Eva Verweij (Room for Film) en Noortje Wilschut (Family Affair Films).

Per jaar worden er circa 25 deelnemers aangenomen. 

Deadline aanmelding: 15 juni 2020

Meer informatie?
Bernadette Bout 
bernadette.bout@ahk.nl
020-527 7496 

Meer weten over het terrein van Productie? Kijk dan ook bij de afstudeerrichting Productie.

In dit oriëntatiejaar maak je kennis met werk binnen het art department van een film.
Je kijkt mee hoe een vormgevingsconcept voor een film wordt ontwikkeld, met alle ingrediënten zoals decor, locaties, rekwisieten, kleding en special effects.
Je krijgt lessen in onder meer decorbouw, tekenen, rekwisieten en locatiescouting
en daarnaast vertellen professionals vanuit het art department over de kneepjes van het vak. Tijdens dit jaar doe je veel praktijkervaring en steek je je handen uit mouwen op de set van verschillende filmacademieproducties.

Per jaar worden er tien deelnemers aangenomen.

Deadline aanmelding: maandag 15 juni 2020

Meer informatie?
Juul Bovenberg
juul.bovenberg@ahk.nl

Meer weten over het terrein van Production design? Kijk dan ook bij de afstudeerrichting Production design.

Vanaf september 2020 kan je de oriëntatiecursus Visual effects & Immersive media aan de Nederlandse Filmacademie volgen. Tijdens deze cursus krijg je les in softwareprogramma’s als Nuke en Maya en leer je je skills in deze programma’s te verbeteren. Alle informatie vind je ook hier.

Kosten

De kosten voor het oriëntatiejaar bedragen 2.050 euro.
Het oriëntatiejaar is een ongesubsidieerde opleiding. Je komt dus niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Voor alle richtingen in het oriëntatiejaar geldt:

 • om toegelaten te kunnen worden dien je minimaal 16 jaar oud te zijn en in het bezit van een HAVO-, VWO-, of MBO4- diploma. 

 • gedurende het jaar ben je vaak fulltime aan het werk, net als in de film, soms ook 's avonds en in het weekend, maar een flexibel bijbaantje is goed mogelijk.

 • het is aan te raden om in Amsterdam of omgeving te wonen of een logeerplek te hebben.
 • het hebben van een rijbewijs is handig, maar niet verplicht
 • beheersing van de Nederlandse taal is een voorwaarde om toegelaten te worden
 • het certificaat biedt geen garantie tot toelating aan de Bachelor-opleiding
'Het oriëntatiejaar is ongelooflijk leerzaam en inspireert om alle mogelijkheden binnen de filmwereld met beide handen aan te grijpen! Een hele goede kennismaking met het vak filmmaken.'
Náhani Borking, cursus productieassistentie 2016 -2017
Delen