Wie aan film denkt, denkt meestal als eerste aan beeld. Maar zonder geluid is er geen film, Waar de meeste specialisten in het filmvak vooral bezig zijn met het vertellen van een verhaal in beelden, richt de sound designer zich op het verhaal in geluid. In die functie geef je vorm aan alles wat er te horen is. Op basis van het scenario (fictie) of het filmplan (documentaire) ontwerp je een geluidsconcept en een visie over de geluidsomgeving in en buiten beeld.

Het effect van geluid

Sound design is een combinatie van drie specialismen: geluidsopname, geluidsmontage en mixage. De samenhang en interactie tussen deze onderdelen zorgt (mede) voor de inhoud van het beeld en speelt dus een belangrijke rol in de film. Tijdens de studie wordt er dan ook zeer intensief samengewerkt met de andere vakgebieden. Want ook studenten van de richtingen scenario, regie en productie moeten zich realiseren dat het op een inhoudelijke manier toepassen van geluid een film naar een hoger niveau tilt. 

'Ik studeer Sound design omdat ik niet alleen anders naar film leer kijken, maar ook anders naar de wereld leer luisteren.'
Freek Vrijhof, Sound design - lichting 2017
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen