Sound design

Wie aan film denkt, denkt misschien als eerste aan beeld. Maar zonder geluid is er geen film (de stomme film voor het gemak even buiten beschouwing gelaten). In film gaat het om beeld én geluid. Waar de meeste specialisten in dit vak vooral bezig zijn met het vertellen van een verhaal in beelden, richt de sound designer zich op het verhaal in geluiden. In die functie geef je vorm aan alles wat er te horen is. Op basis van het scenario (fictie) of het filmplan (documentaire) ontwerp je een geluidsconcept en een visie over de geluidsomgeving in en buiten beeld.

 

Open dag: verdiepen

10 februari 2018

Het effect van geluid

Sound design is een combinatie van drie specialismen: geluidsopname, -montage en mixage. De samenhang en interactie tussen deze onderdelen zorgt (mede) voor de inhoud van het beeld en speelt dus een belangrijke rol in de film. Tijdens de studie wordt er dan ook zeer intensief samengewerkt met de andere vakgebieden. Want ook studenten van de richtingen scenario, regie en productie moeten zich realiseren dat het op een inhoudelijke manier toepassen van geluid een film naar een hoger niveau kan tillen. 

 

 

'Ik studeer Sound design omdat ik niet alleen anders naar film leer kijken, maar ook anders naar de wereld leer luisteren.'
Freek Vrijhof, Sound design - lichting 2017
Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34733 (B Film en Televisie)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen