Jonas liep zijn stage Down Under en at kangoeroe tijdens de lunch

Spinnen. Honderden spinnen. Wekenlang krioelen ze over het scherm van Jonas Vonk (21, student IMVFX). Hij is in Australië en net begonnen met zijn stage in Brisbane. Een exotische stad waar nog wel eens een slang of ander gespuis door de straten glibbert. Gelukkig heeft Jonas zijn spinnen zelf gecreëerd. In opdracht van het bedrijf Cutting Edge ontwerpt hij een spinnenkolonie waar iedere arachnofoob van achterover slaat. 

Het is meteen een schot in de roos: de stage van Jonas als derdejaars student brengt hem naar de andere kant van de wereld. Het is zijn eerste keer buiten Europa. Met een overstap in Azië komt hij na een lange reis aan in zijn nieuwe woonplaats Brisbane. “Blijkt het daar winter te zijn!,” zegt Jonas. “Dat was ik dus helemaal vergeten.”

Veel tijd om te acclimatiseren is er niet. Overmorgen wordt hij al verwacht op kantoor. Als enige stagiair, ook nog. “Dat was spannend. Met een mega jetlag kennis maken met iedereen en beginnen met werken. Ik werd gelijk in het diepe gegooid. Na een soort masterclass van twee weken kreeg ik mijn eigen verantwoordelijkheden. Ik deed de belichting van de spinnen bijvoorbeeld. We werkten aan de film ‘Nest 3D’ en er moesten honderden spinnen in komen. Die beesten beginnen hun leven allemaal als grijs 2D plaatje. Aan mij de schone taak daar levensechte monsters van te maken.”

"Die beesten beginnen hun leven allemaal als grijs 2D plaatje. Aan mij de schone taak daar levensechte monsters van te maken.”

Na de kickstart in het begin wordt het werk van Jonas steeds meer gewaardeerd. “Super tof. Ik was uiteindelijk zelfs eindverantwoordelijke voor het deel met die spinnen. Bovendien kreeg ik na een maand een freelance contract mét bijbehorend salaris. Een groot compliment. En het kwam als geroepen dat geld, want een avocado kost in Australië al gauw vijf Dollar. En over eten gesproken, ze lunchen daar echt ontzettend uitgebreid. Iedere dag gingen we naar restaurants in de buurt. Wat we bestelden? Nou, kangoeroebiefstuk bijvoorbeeld. Dat is daar doodnormaal.”

Dat Jonas voor Australië koos is eigenlijk puur toeval. “Ik heb zo’n 60 mails gestuurd naar verschillende bedrijven wereldwijd. Van Berlijn tot Amerika en China; ik wilde per se naar het buitenland. Ik ben blij dat het is gelukt. Het werken is erg leerzaam, maar het leven in een andere cultuur misschien nog wel meer.”

Na vier maanden loopt zijn stage ten einde. Of hij niet wil blijven wordt hem gevraagd. “Aantrekkelijk natuurlijk. Maar ik wil sowieso afstuderen aan de Filmacademie. En hierna zou ik ook graag verder willen kijken. Naar Londen bijvoorbeeld, of Amerika. Van mijn Australische baas heb ik een hele goeie recommendation letter meegekregen. Hopelijk is dat mijn ticket naar het volgende avontuur.” 

Delen