Eyal Sivan | head of research (lector) and lecturer Master of Film

Eyal Sivan werd geboren in 1964 in Haifa, Israël en groeide op in Jeruzalem. Nadat hij in Tel-Aviv als professionele fotograaf had gewerkt, verliet hij Israël in 1985 en vestigde zich in Parijs. Sindsdien deelt hij zijn tijd tussen Europa en Israël. 

Sivan, bekend om zijn controversiële films, regisseerde meer dan 10 wereldwijd bekroonde politieke documentaires en produceerde vele anderen. Zijn cinematografische oeuvre werd getoond en bekroond met verschillende prijzen op prestigieuze festivals. Naast wereldwijde theatrale releases en tv-uitzendingen, worden de films van Sivan regelmatig tentoongesteld in grote kunstshows over de hele wereld. Hij publiceert en geeft lezingen over het Israëlisch-Palestijnse conflict, documentairefilms en ethiek, politieke misdaden en representatie, politiek gebruik van het geheugen, genocide en vertegenwoordiging, enz.

Sivan is oprichter en artistiek directeur van het in Parijs gevestigde productiebedrijf Momento! en het filmdistributiebureau Scalpel. Hij is ook de oprichter en hoofdredacteur van South Cinema Notebooks - een tijdschrift over cinema en politieke kritiek onder redactie van de academische hogeschool Sapir in Israël, waar hij regelmatig lezingen geeft. In de afgelopen jaren was Sivan Reader (universitair hoofddocent) in mediaproductie aan de school voor Kunsten en Digitale Industrieën (ADI), aan de Universiteit van Oost-Londen (UEL) waar hij co-leider was van het MA-programma in Film, video en nieuw media. 

Delen