Maak kennis met de Keep an Eye Foundation

Wie de Filmacademie volgt heeft vast en zeker ook van de Keep an Eye Foundation gehoord; de stichting die sinds 2010 jaarlijks het eindexamenfestival mogelijk maakt. Inmiddels is het Keep an Eye Filmacademie Festival in het Eye Filmmuseum voor de 85 afstuderende studenten uitgegroeid tot een belangrijke springplank voor hun start in de industrie.  

De Keep an Eye Foundation werd in 2008 opgericht door een groep particulieren die na de grootschalige culturele bezuinigingen vanuit de overheid besloten zich te willen inzetten voor het ondersteunen van jonge makers. Keep an Eye begon met een jazzproject in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, wat een groot succes bleek en nu vorm heeft gekregen in de Keep an Eye International Jazz Award.

Inmiddels zijn er een hoop disciplines en projecten onder de hoede van Keep an Eye bijgekomen, van design tot kleinkunst en mode. “We kijken als stichting graag waarmee we jonge makers extra kunnen steunen naast het curriculum, of om zich juist na het afstuderen verder te kunnen ontwikkelen,” vertelt projectleider Catherine Clavaux. Dit kan zijn in de vorm van evenementen, zoals bij de modeafdeling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten waar Keep an Eye jaarlijks de Fashion show medemogelijk maakt en masterclasses aanbiedt aan studenten van gerenommeerde ontwerpers. Of in de vorm van beurzen: op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht steunt Keep an Eye bijvoorbeeld jaarlijks drie veelbelovende fotografiestudenten met een stipendium. Maar ook door het uitreiken van prijzen zoals de Keep an Eye Filmscore Award. Deze award wordt sinds twee jaar tijdens het Filmacademie Festival overhandigd aan de beste componist van één van de eindexamenfilms – een samenwerking met het Conservatorium Amsterdam. Naast creatieve opleidingen werkt Keep an Eye ook samen met de Dutch Design Foundation, klassiek muziekfestival Wonderfeel, Graphic Matters, Singer Laren, Jong Metropole en het Amsterdams Kleinkunst Festival. 

“De samenwerkingen die we aangaan zijn in principe altijd voor meerdere jaren, bij veel andere fondsen is dat niet het geval. Dat we daarbij zulke diverse kunstdisciplines steunen is niet alleen heel leuk voor mij als projectleider, maar ook van waarde voor de instellingen. In het delen van deze kennis en connecties kunnen we een verbindende factor zijn,” vertelt Catherine. Een van de pijlers van Keep an Eye is dan ook het stimuleren van interdisciplinair werken tussen academies. Daarom begonnen ze ook het nieuwe initiatief Maker zoekt Maker. Hierin treedt Keep an Eye op als matchmaker tussen studenten die op zoek zijn naar een samenwerking of hulp bij een project; bijvoorbeeld een componist die een regisseur zoekt voor een video, of een muzikant die een fotograaf nodig heeft voor een album. Als het duo elkaar heeft gevonden kunnen ze hun plan en begroting indienen bij Keep an Eye en kans maken op financiële ondersteuning bij de uitvoering.  

Naast deze projecten heeft Keep an Eye een eigen galerie in Naarden Vesting: Galerie Pouloeuff. Een podium voor jong talent waar werk te zien is van kunstenaars tot en met 35 jaar, van beeldende kunst tot design en fotografie. Catherine: “De galerie ondersteunt daarnaast startende kunstenaars met hun ondernemerschap. Via de samenwerkingen die we hebben met culturele instellingen en bedrijven kunnen ze zo hun netwerk vergroten en zich verder ontwikkelen.” Ieder jaar organiseren ze in Pouloeuff ook Spacemakers, een project waarbij jonge kunstenaars onder begeleiding van een gerenommeerde kunstenaar de galerie een maand lang als atelierruimte mogen gebruiken, met als afsluiting een expositie.

De afgelopen tijd verliep logischerwijs ook bij Keep an Eye anders dan gewoonlijk. De meeste festivals en evenementen konden bijvoorbeeld niet doorgaan, vonden plaats in hybride vorm of volledig online. “Het afgelopen jaar denken we dan ook graag mee in alternatieve oplossingen. Juist nu is het belangrijker dan ooit om studenten te blijven ondersteunen in deze pittige tijd en ze een extra steuntje in de rug te geven,” aldus Catherine. 

Benieuwd naar alle projecten die Keep an Eye steunt? Online vind je hun magazine MAGjeZIENenHOREN, waarin alle projecten uitgebreid aan bod komen.

29 maart 2021

Delen