Film Lab - Meervaart Studio

Het Film Lab is een uniek platform van Meervaart Studio in samenwerking met art-director Orville Yssel voor het ontwikkelen van filmtalent. De focus van het Film Lab ligt dit seizoen op het maken van videoclips. Meedoen aan het Film Lab is een goede opstap naar een media opleiding of werken bij de TV, want je leert alles over films: scripts schrijven, montage, belichting, geluid en meer. Meer info vind je hier.

 

Vier jaar van de straat

Op de Filmacademie wordt bijna iedere Nederlandse stad wel vertegenwoordigd. Er zijn studenten uit Groningen en Maastricht, en vanuit Middelburg tot aan Den Helder. Dichter bij huis blijft het alleen wat steken – en dat is jammer. Om een diverse groep jongeren uit verschillende Amsterdamse wijken enthousiast te maken om bij de Filmacademie te komen studeren, zijn we een samenwerking begonnen met Studio West in Osdorp. Daar volgt iedere week een groep filmfanatiekelingen de workshop Film Lab. Directeur Bart Römer organiseerde een speciale avond voor hen en nam ze mee op sleeptouw door het gebouw.

Na een barre tocht komt Romee van de Ven (22) aan op het Markenplein. Ze heeft zich door een gure en natte donderdagavond heen moeten werken, maar gelukkig – ze heeft er nog zin in. Met zestien anderen krijgt ze een introductie ‘filmacademie voor dummies’ door de directeur van de school. Ze overweegt om zich aan te melden voor regie documentaire of montage. “Ik monteer al best een tijd aftermovies van festivals. Leuk – maar het trucje van knallend vuurwerk en hartjes in de lucht heb ik nu wel begrepen. Ik wil graag iets meer verdieping.”

En verdieping, dat is nou net waar je bij de Filmacademie aan het juiste adres bent. “Wij doen hier aan storytelling,” zegt Bart Römer tijdens een klein hoorcollege in de bioscoopzaal. “We proberen de studenten te leren dat elke keuze die je maakt – of het nou de stand van de camera is, de belichting, een knipje in de montage of de muziek – bijdraagt bij aan het verhaal dat je wilt vertellen. Met de kleinste ingreep kun je je publiek al een totaal andere kant op sturen. Hier op school leer je om op een hoog niveau en onder hoge druk, in teamverband een boodschap over te brengen. We hebben state-of-the-art aparatuur – echt, beter dan dit kun je het niet krijgen - waarmee we je wegwijs maken. We reiken je de tools aan om jouw verhaal te vertellen met film. Je kunt hier alles doen, maar het is keihard werken. We houden je zeker vier jaar van de straat.”

In één van de felrode bioscoopstoelen spitst Kian Pattiapon (24) haar oren. Want die storytelling is nou net waar ze in geïnteresseerd is. “Ik heb drie jaar Commerciële Economie gestudeerd en doe nu productie bij een reclame bureau. Ik heb veel geleerd tijdens dat werk, maar nu stagneert het een beetje. Daarom ben ik begonnen met de workshop bij Studio West. Ik hoop te leren om als producent je eigen visie over te brengen.”

Ondertussen vertelt Bart verder. Hij heeft een tip voor de makers in spe: “Wat ik een aantal keer per dag probeer te doen, is contact maken met het kind dat ik ooit ben geweest. Dat klinkt misschien wat zweverig maar kinderen hebben een volkomen onbevangen blik op de wereld. Waar volwassenen over alles nadenken en verklaringen proberen te zoeken, fantaseert een kind erop los. En juist uit die kinderlijke fantasie kunnen waanzinnige ideeën ontstaan.”

Na afloop heeft de groep nog een kleine nabeschouwing. Het gesprek gaat over ‘goh, wat is het hier informeel’ en ‘ik denk dat ik me ga aanmelden.’ Dat is mooi! Want heb je talent en vooral; ben je gedreven, dan staan de deuren van de Filmacademie wagenwijd voor je open.

 

Meer weten? Kom naar de Open dagen! 
Weet je meer dan genoeg, meld je dan aan voor de Filmacademie.

Delen