Wil je setervaring opdoen en inzicht krijgen in de totstandkoming van een filmproductie?

In de cursussen productie-, lichtassistent of assistent production design van de Nederlandse Filmacademie leer je veel over het werken in een filmcrew en leer je de studierichtingen binnen de Filmacademie kennen. Deze cursussen bestaan uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

 

Houd me op de hoogte!

Meld je aan voor de mailinglijst

Aanmelden

vanaf 25 januari 2021

Het theoriegedeelte start in september en duurt ongeveer vier weken. Je krijgt een introductie op alle afstudeerrichtingen van de Filmacademie, maar ook de geschiedenis van de filmtaal, set-discipline en opnameleiding komen aan bod. Je volgt lessen in jouw vakgebied, bezoekt bedrijven en je krijgt gastlessen van professionals.

Het praktijkgedeelte loopt door tot in mei. In deze periode assisteer je bij filmproducties die gemaakt worden door de bachelor studenten van de Filmacademie. In het voorjaar maak je met alle cursisten een korte film. De cursus sluit af met een vertoning van de korte films en een certificaatuitreiking.

In de cursus lichtassistentie ga je aan de slag als assistent belichter. Je krijgt les in elektriciteit, lichttheorie, apparatuur en steigerbouw. Je behaalt je Hoogwerker Certificaat en het Voldoende Onderricht Persoon Laagspanning examen (VOP-LS). Tijdens het jaar doe je veel set-ervaring op bij het cameradepartement en sta je als lichtassistent op de set.

Het is mogelijk om binnen deze cursus een module DIT (Digital Image Technician) te volgen. In deze module krijg je onder andere les in data handling, kleurcorrectie en toegepaste computer- en videotechniek. Deelnemen aan deze (extra) module kan alleen bij bewezen geschiktheid. Er is plaats voor maximaal zes deelnemers. Zij zullen, behalve als lichtassistent op tweede-, derde- en vierdejaars projecten, ook worden ingezet als datahandler/DIT op fictie eindexamenfilms.


Per jaar worden er 12 deelnemers aangenomen.
Deadline aanmelding: dinsdag 22 juni 2021

Meer informatie over het oriëntatiejaar lichtassistentie?
Contact: Juul Bovenberg,  juul.bovenberg@ahk.nl

Meer informatie over de DIT module?
Contact: Marc Matze, marc.matze@ahk.nl

Meer weten over het terrein van de lichtassistent/belichter? Kijk dan ook bij de afstudeerrichting Cinematography.

Gedurende de cursus productieassistent sta je heel dicht bij het hele proces van het maken van een film: je bent betrokken bij de ontwikkeling, research, bij de opnamen en bij de postproductie. Je werkt bijvoorbeeld mee als productieassistent, locatiemanager of assistent opnameleiding bij tweede-, derde- en vierdejaars Filmacademie producties. Je krijgt les in alle vaardigheden, zoals het maken van eenvoudige begrotingen, breakdowns, opnameschema's en callsheets, die je nodig hebt om als assistent aan de slag te kunnen op de verschillende producties van de Filmacademie.

Heel wat jonge Nederlandse producenten gingen je voor: Beau van Assem (Wolfstreet), Rianne Poodt (The Rogues), Eva Verweij (Room for Film) en Noortje Wilschut (Family Affair Films).

Per jaar worden er circa 25 deelnemers aangenomen. 
Deadline aanmelding: maandag 14 juni 2021

Meer informatie?
Contact: Bernadette Bout, bernadette.bout@ahk.nl, 020-527 7496 

Meer weten over het terrein van Productie? Kijk dan ook bij de afstudeerrichting Productie.

In deze cursus maak je kennis met werk binnen het art department van een film.
Je kijkt mee hoe een vormgevingsconcept voor een film wordt ontwikkeld, met alle ingrediënten zoals decor, locaties, rekwisieten, kleding en special effects. Je krijgt lessen in onder meer decorbouw, tekenen, rekwisieten en locatiescouting en daarnaast vertellen professionals vanuit het art department over de kneepjes van het vak. Tijdens dit jaar doe je veel praktijkervaring op en steek je je handen uit de mouwen op de set van verschillende Filmacademieproducties.

Per jaar worden er tien deelnemers aangenomen.

Deadline aanmelding: maandag 14 juni 2021

Meer informatie?
Contact: Juul Bovenberg, juul.bovenberg@ahk.nl

Meer weten over het terrein van Production design?
Kijk dan ook bij de afstudeerrichting Production design.

Kosten

De kosten voor de oriëntatiecursussen productie-, lichtassistent of assistent production design bedragen 2.050 euro. Het gaat om een ongesubsidieerde opleiding. Je komt dus niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Voor bovenstaande oriëntatiecursussen geldt:

  • om toegelaten te kunnen worden dien je minimaal 16 jaar oud te zijn en in het bezit van een HAVO-, VWO-, of MBO4- diploma. 
  • gedurende het jaar ben je vaak fulltime aan het werk, net als in de film, soms ook 's avonds en in het weekend, maar een flexibel bijbaantje is goed mogelijk.
  • het is aan te raden om in Amsterdam of omgeving te wonen of een logeerplek te hebben.
  • het hebben van een rijbewijs is handig, maar niet verplicht
  • beheersing van de Nederlandse taal is een voorwaarde om toegelaten te worden
  • het certificaat biedt geen garantie tot toelating aan de Bacheloropleiding
'De cursus is ongelooflijk leerzaam en inspireert om alle mogelijkheden binnen de filmwereld met beide handen aan te grijpen! Een hele goede kennismaking met het vak filmmaken.'
Náhani Borking, cursus productieassistentie 2016 -2017
Delen