Filmmaker word je niet zomaar. Het is een vak waar talent en gedrevenheid voor nodig zijn. Een filmmaker heeft een drang om verhalen te vertellen in beeld én geluid. En bovendien moet je erg goed kunnen samenwerken. Hieronder vind je een samenvatting van de aanmeldprocedure. 

 

FAQ

Alles over het toelatingsformulier, data, eigen werk etc.

Hoe meld je je aan?
De procedure begint met je inschrijving in Studielink (vanaf 1 december). Als je je daar hebt ingeschreven ontvang je een e-mail van de AHK (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Daarin vind je informatie over hoe de aanmeldingsprocedure verder verloopt. De e-mail bevat twee bijlages: een motivatieformulier en een handleiding en een link naar een online materiaalformulier. In de e-mail staat een kandidaatnummer. Dat nummer is belangrijk met name voor het insturen van je eigen werk.

Bij problemen met het indienen van bestanden of links, of wanneer je de e-mail na je inschrijving niet hebt ontvangen, graag contact opnemengraag contact opnemen met Functioneel Beheer, afdeling Informatiemanagement via fb-sz@ahk.nl

De aanmelding voor studiejaar '20/'21 is gesloten.
 

De Filmacademie is een kunstopleiding voor makers die origineel, creatief, scherp van geest, eigenzinnig en fantasierijk zijn. Mensen die dromen van film en niets anders willen dan filmen. Wie zich aanmeldt bij de Filmacademie met het idee een beetje rond te kunnen lopen op een filmset, komt bedrogen uit. "Misschien wel leuk" is niet genoeg - je moet zeker weten dat dit is wat je wilt.

De voorwaarde voor het maken van een film is dat je een verhaal te vertellen hebt, een verhaal dat mensen boeit. Als je goed kunt kijken naar de wereld om je heen, letterlijk en figuurlijk, dan is de Filmacademie iets voor jou. De Filmacademie is voor eigenzinnige mensen met een mening en een persoonlijke visie. Zorg dat je weet waar je het over hebt als je je aanmeldt.

Er is bijna geen andere kunstvorm waarin zoveel gecommuniceerd moet worden als binnen het filmvak. Om goed te kunnen samenwerken, moet je onder woorden kunnen brengen wat je bedoelt en goed kunnen luisteren naar de ideeën van een ander. Soms moet je eigenwijs zijn, maar net zo vaak bereid tot het sluiten van een compromis. Ook moet je goed met kritiek om kunnen gaan.

De Filmacademie is een HBO-opleiding - je moet dus aan specifieke vooropleidingseisen voldoen (HAVO/MBO niveau 4). Het onderwijsprogramma is gebaseerd op intensieve samenwerking. Daarom is het belangrijk dat je goed Nederlands spreekt en schrijft. Een specifiek profiel is niet vereist maar voor de afstudeerrichtingen Montage, Sound design, Cinematography en IMVFX zijn exacte vakken gewenst. Als je wel beschikt over voldoende talent maar niet de juiste diploma's dan bestaat de mogelijkheid om een aanvullend toelatingsonderzoek te doen. Er is geen maximumleeftijd voor de aanmelding. 

  • Totaal aantal aanmeldingen per jaar:  500-550.
  • Per afstudeerrichting varieert het aantal aanmeldingen.
  • De meeste aanmeldingen zijn er voor Regie fictie: 125 a 150 per jaar. 
  • Gemiddelde leeftijd in de propedeuse: 21
  • De leeftijd in de propedeuse varieert in studiejaar 2017-2018 van 16 tot 35 jaar. 
  • Een deel van onze studenten heeft voor de Filmacademie een andere opleiding gedaan of heeft gewerkt.

Regie fictie: 5
Regie documentaire: 5
Productie: 15
Scenario: 10
Cinematography: 7
Production design: 10
Sound design: 10
IMVFX: 18
Montage: 5

Totaal: 85 studenten

Zo gaat het globaal verder na de deadline: 

  • De uitslag van de eerste selectie is eind maart bekend. 
  • De tweede selectie (de gespreksronde) varieert per afstudeerrichting en vindt plaats in de eerste drie weken van april. 
  • De definitieve uitslag volgt eind april.

De selectie
De toelatingscommissies van de verschillende afstudeerrichtingen bekijken al het binnengekomen materiaal en maken daaruit een eerste selectie. Deze groep wordt uitgenodigd voor de tweede selectie. Die tweede ronde verschilt per afstudeerrichting en bestaat uit één of meer gesprekken met de commissie en eventueel uit een opdracht. Download de selectiecriteria (PDF).

Aangenomen of afgewezen 
De Filmacademie laat je schriftelijk weten of je wel of niet bent aangenomen. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen is het helaas niet mogelijk om de reden van de afwijzing aan te geven. Ook is het niet mogelijk om een advies te geven over verdere mogelijkheden. 

Delen